Privatøkonomi

Disse boligejere rammes hårdest af lavere rentefradrag

Kombinationen af ringere fradragsmuligheder og stigende renter kan blive kostbart.

Artiklens øverste billede
Tidspunktet for at justere på rentefradraget er optimalt, mener økonom. Men det vil få store konsekvenser på længere sigt, specielt hvis renten stiger. Arkivfoto: Michael Hansen

Faldende priser og økonomiske øretæver til boligejere med store lån vil blive den uundgåelige konsekvens, hvis rentefradraget fjernes helt eller delvist.

Øretæverne bliver endnu mere sviende, hvis renten stiger, mener man i Nordea Kredit.

Hvor stor regningen bliver, afhænger af lånets størrelse samt rente- og bidragssatsen. Jo større lån og jo højere samlet rente- og bidragssats, desto større bliver regningen, hvis rentefradraget fjernes eller reduceres.

Hvis politikerne ønsker at fjerne rentefradraget, er timingen optimal.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom, Nordea Kredit

»Hvis politikerne ønsker at fjerne rentefradraget, er timingen optimal. De fleste boligejere vil stadig være i stand til at betale regningen. Man skal dog huske på, at der også kommer en regning i form af lavere boligpriser, og at stigende renter vil ramme hårdt,« mener Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

For en boligejer med et 1 pct.-lån på 1 mio. kr. vil renteudgiften stiger med 4.700 kr. om året, hvis rentefradraget fjernes. Er der tale om et realkreditlån på 5 mio. kr., løber regningen op i 23.300 kr.

At regningen ikke er større, skyldes at renten er lav og har været det længe. Rekordmange boligejere har haft mulighed for at optage eller omlægge til et lån med lav rente og dermed et lille rentefradrag.

Når det bliver dyrere at betale den månedlige ydelse, vil boligpriserne uundgåeligt blive presset ned.

»Hvis køberne ikke selv forhandler prisen ned, hjælper banken udviklingen på vej. For når de går i banken for at få lånebevis, vil der stå et lavere beløb på dokumentet, da der skal sættes flere penge af til ydelsen,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Højere renter er den helt store og uforudsigelige joker.

En boligejer med et gennemsnitligt hus til 2,5 mio. kr. kommer til at betale 9.300 kr., hvis fradraget fjernes. I det regnestykke er kun medregnet renteudgifter til realkreditlån, da det forudsættes, at 20 pct. af salgsprisen betales kontant.

Kravet i dag er, at man skal stille med en udbetaling på 5 pct. Men skal man have et banklån til finansiering af de resterende 15 pct., bliver regningen langt større.

I dag er den toneangivende 30-årige rente 1 pct. Stiger den til 4 pct., vil renteregningen for realkreditlånet blive 32.600 kr. En sådan rente er ikke så urealistisk, som man måske tror.

»En rente på 4 pct. ligger ikke forrest på krystalkuglen, men vi har tidligere haft væsentligt højere renter, end vi har i dag, og det kan vi selvfølgelig få igen. Inden finanskrisen blev en rente på 4 pct. faktisk betragtet som lav,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Det er Nationalbanken, der har startet diskussionen om at fjerne rentefradraget på boliglån. Argumentet er, at renterne i øjeblikket er så lave, at en reduktion eller fjernelse af fradraget ikke vil slå så hårdt igennem på boligejernes økonomi.

Indtil videre afviser regeringen at fjerne rentefradraget. Sker det, vil det indbringe statskassen 12,6 mia. kr. i 2022.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.