Privatøkonomi

Ejendomsmægler: Snakken om indgreb har påvirket køberne

En rundspørge viser, at diskussionen om indgreb på boligmarkedet har påvirket en gruppe af boligkøbere.

Foto: Lars Krabbe

Danskernes interesse for at handle bolig er ikke klasket fuldstændig sammen i hængekøjen efter et hæsblæsende coronaår på boligmarkedet. En ny måling, som analyseinstituttet Yougov har foretaget for ejendomsmæglerkæden Home, viser, at 14 pct. af de adspurgte i en rundspørge blandt 2.000 repræsentativt udvalgte danskere over 18, har planer om at købe bolig inden for det næste halve år.

Det er et fald i forhold til april, hvor andelen lå på 14,9 pct., men det er samtidig det næsthøjeste niveau for en juli siden 2017, hvor Home begyndte at få foretaget disse rundspørger.

»Interessen for boligkøb holder sig pænt højt. Men køberne er nok mere usikre, end de plejer at være,« udtaler Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home, i en pressemeddelelse.

Blandt dem, der har angivet, at de har planer om at købe en bolig i løbet af det næste halve år, har 29 pct. svaret, at diskussionen om et indgreb på boligmarkedet har fået dem til at sætte boligkøbet på pause - eller fået dem til at overveje at sætte det på pause.

»Boligmarkedet er et brandvarmt emne på allerhøjeste niveau – i regeringen og blandt landets mest indflydelsesrige økonomer. Derfor har vi spurgt danskerne, om diskussionen påvirker deres planer om boligkøb«, lyder det fra Michael Dalsager.

Diskussionen om et indgreb på boligmarkedet er kommet, efter at boligpriserne har taget et stort hop under coronakrisen. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at huspriserne fra april 2020 og frem til april i år steg med 15,5 pct., mens priserne på ejerlejligheder i samme periode er steget med 14,8 pct.

På den ene side har Nationalbanken og Det Systemiske Risikoråd argumenteret for nødvendigheden af et indgreb. Sidstnævnte med en såkaldt henstilling til regeringen om, at reglerne for afdragsfrie lån skal strammes. På den anden side har De Økonomiske Vismænd argumenteret for, at man skal se tiden an.

I øjeblikket er der dog langt til et indgreb. Regeringen afviste i forbindelse med henstillingen fra Det Systemiske Risikoråd at lave et indgreb - og der er heller ikke stemning for et indgreb på Christiansborg.

Læs også