Privatøkonomi

Dogecoin-skaber undsiger kryptovaluta i serie af tweets: »Højreorienteret og hyperkapitalistisk«

Manden bag Dogecoin mener, at kryptomarkedet bliver styret af en lille og grådig elite, som pumper almindelige mennesker for penge.

Dogecoin har en hund som logo og blev skabt som en joke i 2013. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration.

Skaberen af en af de mest populære valutaer kommer nu med en sønderlemmende kritik af hele kryptomarkedet.

I en længere tråd på det sociale medie Twitter fraråder Jackson Palmer, der står bag valutaen Dogecoin, på det kraftigste at sætte sine penge i kryptovalutaer.

Han mener, at markedet er »kontrolleret af et magtfuldt kartel af velhavende personer«, hvis eneste mål er at pumpe almindelige mennesker for penge.

»Kryptovaluta-industrien bruger et netværk af lyssky forretningsforbindelser, betalte influencers og sponsorerede medier til at skabe et kultlignende ’bliv rig i en fart’-system, som er designet til vinde nye penge fra de finansielt desperate og naive,« skriver han.

Jackson Palmer skrev koden til Dogecoin sammen med sin ven Billy Marcus i 2013. Valutaen er kendt for sit logo, som viser en nervøst udseende hund af racen shiba inu.

I år er Dogecoin eksploderet i popularitet, bl.a. fordi Tesla-stifteren Elon Musk har givet den opmærksomhed. Hans tweets og skiftende holdninger til kryptomarkedet har fået kurserne på flere valutaer til at rutsje op og ned i 2021.

Nogen kryptotilhængere ser teknologien som en mulighed for almindelige mennesker til at gå uden om det etablerede finansielle system, som bliver opfattet som elitært.

.

Men ifølge Jackson Palmer kan den samme kritik altså rettes mod kryptoindustrien.

»Efter at have studeret det i årevis er jeg overbevist om, at kryptovaluta er en grundlæggende højreorienteret og hyperkapitalistisk teknologi, som hovedsageligt er skabt for at forøge velstanden for dens fortalere gennem en kombination af skatteunddragelse, reduceret regulering og kunstig knaphed,« skriver han i sin Twitter-tråd.

Jackson Palmer har tidligere fortalt, at Dogecoin blev skabt som en joke. I dag har valutaen imidlertid en markedsværdi på knap 25 mia. dollars, viser en opgørelse fra Coinamarketcap.com. Det gør den til den 8. mest værdifulde kryptovaluta.

Mange danske investorer har også øjnene op for valutaen. Handelsplatformen Etoro oplyste for nyligt, at Dogecoin er den 3. mest populære kryptovaluta blandt de danske brugere kun overgået af Bitcoin og XRP.

Læs også