Privatøkonomi

Den vilde udvikling fortsætter: To danske aktier er igen gået i udbrud

Aktierne i Orphazyme og Smallcap Danmark stiger mest i dagens handel på børsen.

Orphazyme er efter næsten fire timers handel oppe med ca. 14,5 pct., mens Smallcap Danmark er steget med næsten 13 pct. Foto: Nasdaq OMX

Der er ved at blive føjet flere linjer til historien om den vilde kursudvikling i selskaberne Orphazyme og Smallcap Danmark.

De to aktier, der har været igennem voldsomme kursudsving hen over sommeren, har i dagens handel lagt sig i spidsen på fondsbørsen.

Orphazyme er efter næsten fire timers handel oppe med ca. 14,5 pct., mens Smallcap Danmark er steget med næsten 13 pct. Dermed ligger aktierne i de to selskaber klart i spidsen, når man ser på samtlige aktier i dagens handel. Stigningerne er ikke kommet på baggrund af nogen meldinger fra selskaberne, og dermed ligner det det tidligere mønster i de to aktier.

Orphazyme-aktien begyndte at brage i vejret i midten af juni. Det skete op til en vigtig afgørelse fra amerikanske FDA, der er en pendant til den danske Lægemiddelstyrelse.

Stigningen begyndte i USA, hvor Orphazyme også er noteret. En overgang steg aktien med ca. 1.400 pct. i løbet af én enkelt handelsdag, inden den faldt tilbage og sluttede dagen med en stigning på ca. 300 pct.

FDA endte med ikke at godkende det danske Orphazymes eneste lægemiddelhåb, og det fik efterfølgende aktiekursen til at styrtdykke.

Aktien i Smallcap Danmark, som også har trukket overskrifter i løbet af sommeren, er også gået i udbrud i dagens handel. Smallcap Danmark har reelt ikke nogen aktiviteter tilbage. Det er dermed mere eller mindre en tom børsskal med kontanter og et trecifret skattemæssigt. Planen er, at det skal smelte sammen med solcellefirmaet Ennogie.

Denne plan blev annonceret for mere end en måned siden, men det har ikke afholdt investorerne fra først at sende aktien i vejret siden midten af juli. Siden aktien tre dage i træk steg med mellem 19 og 42 pct. er kursen faldet tilbage, men aktien er fortsat et pænt stykke over niveauet, inden aktiehypen satte ind.

Kursudviklingen har tidligere fået ledelsen i Smallcap Danmark til at undre sig.

»Smallcap Danmark er ikke bekendt med væsentlige ændringer i selskabets forhold, herunder væsentlige ændringer i selskabets indre værdi,« skrev selskabet i en fondsbørsmeddelelse, da aktiekursen stak af.

BRANCHENYT
Læs også