Privatøkonomi

Flekslånerne får i pose, i sæk og i tegnebogen

F5-lånet er igen billigste flekslån efter rentedyk.

Boligkøbere har fået en hjælpende hånd den seneste måned. Der er nu billige boliglån på alle hylder. Arkivfoto: Jens Dresling

Mon festen nogensinde slutter for flekslånerne?

Ikke meget tyder på det, efter at den europæiske centralbank, ECB, to gange indenfor kort tid har understreget, at man vil fastholde den politik, der betyder, at alle ledende renter er negative.

Den ledende rentesats i Europa er -0,5 pct.

Det er kun tre uger siden, at renterne på flekslån nærmede sig positivt territorium. F5-renten lå således i 0.

Men centralbankens udmeldinger har sendt renterne ned igen. Torsdag var F5-renten omkring -0,13 pct.

Suverænt billigste lån er det med et halvt år mellem rentetilpasningerne. Det kaldes F-kort, Kort Rente eller Flex-Kort afhængig af, i hvilket institut, man optager det.

Tydeligst ses det ved afdragsfrihed. Det koster under 9.000 kr. efter skat om året, for hver mio. kr., man låner.

Der var en vis bekymring for, at de lange renter ville stige efter øget usikkerhed om corona-pandemiens udvikling. Udviklingen fik aktiekurserne til at dykke markant i få dage. Kurserne er stort set tilbage på de høje niveauer. Det betyder normalt, at renterne vil stige.

Det er i ikke sket. Det er slut med 1,5 pct-lånet med afdrag. Eneste mulighed er 1 pct.-lånet, der ligger i en fornuftig kurs omkring 96.

Forskellen på at vælge et 1 pct.-lån og et F5-lån er ikke stor, når man måler det efter ydelsen. Et 1 pct.-lån på 1 mio. kr. koster ca. 44.000 kr. efter skat om året. Afdraget efter fem år er 157.000 kr.

Et tilsvarende F5-lån koster 41.000 kr. - altså blot 3.000 kr. mindre end lånet med fast rente. Til gengæld afdrages der hele 177.000 kr. over fem år.

Det afdrag er sikkert, da renten er låst fast i fem år.

Både F1- og F3-lån er dyrere end F5-lånet. Men det skyldes højere bidragssatser og kursskæring, som skal betales, hver gang lånet får ny rente.

Læs også