Privatøkonomi

Guldgraverne på sommerhusmarkedet er tvunget til at give kæmperabatter

Flere år lange liggetider og store rabatter er hverdag på sommerhusmarkedet.

Der er grøde på sommerhusmarkedet, der kommer fra en historisk vild periode. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Sommerhusmarkedet har været som en aktiv vulkan i over et år nu.

Går den, så går den, synes mange sommerhusejere at have sagt til sig selv med meget høje udbudspriser.

1.700 af dem må nu erkende, at den ikke gik. De har alle været tvunget til at sætte udbudsprisen ned. Det er ikke usædvanligt, at der må skæres en tredjedel af prisen på sommerhusmarkedet. I flere tilfælde er der nærmest ophørsudsalg med halv pris.

Alligevel er der nogle, der prøver lykken. Det er nærmest blevet en trend, at priserne sættes op, selv om sommerhuset ikke har kunnet sælges tidligere.

Et eksempel er et større sommerhus i Nordjylland. Det blev sat til salg i februar sidste år for knap 1,2 mio. kr. Et år efter var salgsprisen knap 1,7 mio. kr.

»Giv et bud - skal sælges nu,« er det aktuelle budskab fra ejendomsmægleren!

Et »fantastisk byhus«, som ejendomsmægleren udtrykker det, er til salg for 820.000 kr. Huset ligger i Sønderjylland og blev udbudt til salg for 700.000 kr. i august sidste år.

Det er en prisstigning på 17 pct. for et hus, der altså ikke har kunnet sælges. Liggetiden er nu 330 dage.

Ejendomsmæglerne fraråder som udgangspunkt, at boligejerne går efter guldet i gode tider og sætter prisen meget højt.

Erfaringen er, at jo længere tid en bolig har ligget, desto sværere bliver den at sælge. Og hvis der endelig er en køber, vil vedkommende forlange en stor rabat.

Sommerhusejere er traditionelt langt mere tålmodige sælgere. Men liggetiderne er uhyrlige, fremgår det af Boligsiden.dk. Mange sommerhuse har været til salg over tre år. Rekorden er en liggetid på lidt over 5.000 dage. Det er ca. 13 et halvt år.

Lidt over 100 sommerhuse har været til salg i fem år eller derover. Knap 1.000 sommerhuse har været til salg i minimum et år.

I maj nåede sommerhusmarkedet et vendepunkt efter 13 måneder med et stigende antal handler. Salget faldt hele 24 pct. i forhold til maj sidste år. Det svarer til 733 boliger.

Boligsidens kommunikationsdirektør, Birgit Daetz, har betegnet faldet som »dramatisk,« og hun vurderer, at salget er toppet.

Læs også