Privatøkonomi

Ugens aktie: Simcorp håber på et normalt 2021

Coronaen har forhindret softwareproducenten i at holde vigtige møder med nuværende og potentielle kunder. Det er skidt for væksten. Efter førstekvartalsregnskabet i maj ventede selskabet en normalisering i løbet af i år. Spørgsmålet er, om den forventning stadig holder.

Artiklens øverste billede
Simcorp leverer finansielle IT-løsninger og ekspertise til kapitalforvaltere verden over. Her reception i SimCorps hovedkontor i Weidekampsgade i København. Foto: PR

Simcorp slap usædvanligt billigt gennem de tre første måneder af 2021. Driftsomkostningerne udgjorde kun 78,4 pct. af omsætningen mod 83,1 pct. i samme kvartal 2020.

Det er naturligvis alt andet lige godt at holde omkostningerne nede. Det pynter umiddelbart på bundlinjen. Alligevel var ledelsen ikke entydigt stolt over situationen. Størst besparelse kom nemlig på udgifterne til salg og marketing. Det er bl.a. her, man bogfører besøg til potentielle kunder, og dem vil man gerne have mange af, fordi de giver fremtidig indtjening.

Men på grund af coronaen var antallet af den slags rejser i 1. kvartal et rundt nul.

»Vi er meget ivrige efter at komme ud og besøge nuværende og potentielle kunder. Som så mange andre selskaber vil vi ikke komme til at rejse helt så meget som før, men vi vil bestemt gerne have større rejseaktivitet,« sagde finansdirektør Michael Rosenvold, da Simcorp i maj fremlagde kvartalsregnskabet.

Ingen nye kunder

På det tidspunkt kunne man konstatere et 1. kvartal, der var tilfredsstillende i henseende til både top- og bundlinje. Men netop 1. kvartal er lavsæson, så det vejer ikke så tungt i helheden, og samtidig kom der ikke en eneste ny kunde i folden, og også omfanget af nye ordrer fra eksisterende kunder var relativt lavt.

Man kunne dog fortælle om, at et par nye kunder var kommet i hus tidligt i 2. kvartal, som på det tidspunkt så lovende ud, så man allerede glædede sig til at fortælle om det i forbindelse med halvårsregnskabet.

Denne glæde – som der forhåbentligt stadig er tale om – er nu tæt på at blive forløst, for halvårsregnskabet offentliggøres fredag den 13. august, altså om lidt under to uger.

Her vil der sandsynligvis komme meldinger, der giver aktiemarkedet en indikation om, hvorvidt Simcorp stadig har næsen i sporet i forhold til forventningen om, at 2021 skal blive et nær-normalt år – efter et 2019 år med meget høj organisk vækst, plus lidt tilkøbt vækst, og omvendt et 2020, hvor coronaen betød, at omsætningen faldt. Kun en smule, men Simcorp er ikke vant med negativ vækst.

Ny strategi

For Simcorp kom coronaen på et ubelejligt tidspunkt.

I 2019 havde ledelsen lanceret en ny strategi, som blev beskrevet med ganske store ord – den skulle udgøre en ny fase i udviklingen af selskabet. Det konkrete indhold var meget kort fortalt, at i stedet for blot at sælge softwarelicenser ville man være en cloud-baseret servicevirksomhed.

Disse begreber – clouden og software as a service (saas) – optager i disse år stort set alle nye og gamle udviklere af software. Netop Simcorp har sit marked i en meget speciel niche, som er software til at styre investeringsvirksomhed. Kredsen af potentielle kunder er begrænset, og de har brug for noget andet end de generelle såkaldte ERP-løsninger, der bliver leveret af giganter som Oracle og SAP.

Men Simcorp havde altså konkluderet, at man alligevel var nødt til at være med på den generelle trend.

I 2019 gik det også rigtigt godt. Den organiske vækst for året var hele 15,5 pct. Det var langt over det sædvanlige, og endnu mod slutningen af året blev det meldt ud, at man forventede en langsigtet, årlig vækst på over 10 pct. og en stadigt bedre driftsmarginal, dog med udsving fra år til år.

I dag er tonen mere afdæmpet. Selv om man altså har beskrevet 2021 som et nær-normalt år, forventer man en vækst på toplinjen på mellem 6 og 11 pct. og en driftsmarginal, der kun i bedste fald kommer op på samme niveau som i de tre seneste regnskabsår.

Fortsatte restriktioner?

Spørgsmålet er, hvad man skal lægge i dette. Måske fornemmer ledelsen i Simcorp, at kunderne har tænkt nye tanker om deres it-behov under coronakrisen. Men det kan også være, at man bare vælger at melde konservativt ud, indtil man faktuelt har set verden efter pandemien.

Om det ene eller det andet er tilfældet, kan blive afgørende for Simcorp-aktien, og det er ikke mindst dét, man skal lytte efter signaler om, når halvårsregnskabet kommer på gaden.

Hvis selskabet igen begynder at se tocifrede vækstrater, kan det være tid til et af de hop i aktiekursen, man tidligere har set i aktien. Omvendt vil der givetvis være skuffede investorer, der skal korrigere deres forecast og regneark, hvis det ser ud til, at man fra nu af skal regne med vækstrater på under 10 pct. Simcorp-aktien er prissat efter høj vækst.

Men spørgsmålet er også, hvornår hverdagen er tilbage. I maj betonede Michael Rosenvold, at selv om verden var ved at åbne op, foregik det i forskellige hastigheder fra land til land, og at man ikke før end i 4. kvartal ventede frihed til at besøge kunder over hele verden.

På det tidspunkt forekom det at være en konservativ melding. Men som udviklingen har været siden, kan den vise sig at være for optimistisk. Man har set, at mutationer af coronavirussen er mindre følsom over for vaccinerne, så noget tyder på, at vi igen vil se større smittespredning til efteråret. Nok ikke så alvorligt som sidste år, men om myndigheder og virksomheder igen vil lægge låg på rejseaktiviteterne, kan kun tiden vise.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.