Boligmarkedets store konverteringsbølger er svundet ind til et skvulp
Op til opsigelsesfristen ved udgangen af juli var der blev opsagt lån for næsten 15 mia. kr. Det er det laveste niveau i flere år.
De store konverteringsbølger, der de seneste år er skyllet ind over det danske boligmarked, er nu svundet så kraftigt ind, at det nu nærmest kan betegnes som et lille skvulp i forhold til tidligere.
Frem mod opsigelsesfristen ved udgangen af juli blev der i alt opsagt lån for 14,7 mia. kr., hvilket er det laveste niveau siden 2016. Det oplyser Arbejdernes Landsbank i en kommentar. Til sammenligning blev der i samme periode i 2019 opsagt lån for ca. 185 mia. kr., og samlet set blev der i 2019 opsagt lån for ca. 370 mia. kr. Dermed blev 2019 et rekordår på denne front.
»Renten er siden årsskiftet steget en pæn sjat på de fastforrentede lån, og det fungerer tydeligvis som en yderst effektiv bølgebryder for boligejernes konverteringsaktivitet. Det bliver kort og godt mindre attraktivt at konvertere efter rentestigningen,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i kommentaren.
»Samtidig har langt de fleste allerede udnyttet muligheden gennem de foregående år. I det lys er den laveste konverteringsaktivitet i mere end et halvt årti ingen overraskelse,« lyder det videre fra cheføkonomen.
Året begyndte med en rentestigning, men på det seneste er renten dog faldet tilbage igen. Det har dog ikke været nok til at sætte gang i en vild slutspurt.
»Rentefaldet har naturligvis for nogle betydet, at en konvertering igen kunne betale sig, og de knap 15 mia. kr. vidner da også om, at der ikke har været totalt stilstand på indfrielserne. Samtidig har der også været godt gang i bolighandlerne, og når en boligejer sælger sin bolig, bliver sælgers lån typisk indfriet i forbindelse med handlen, hvilket også kan påvirke indfrielsestallene i opadgående retning,« skriver Jeppe Juul Borre.