Privatøkonomi

Små finter kan sikre højere pension: Specielt én ting er vigtig

Ved store livsomvæltninger er det vigtigt ikke kun at tjekke pensionen, men også de forsikringer, der er knyttet til den.

Artiklens øverste billede
August er højsæson for vielser. Foruden festlighederne bør man også tjekke de økonomiske konsekvenser. Arkivfoto: Jens Dresling

Bryllup, nyt job, flytning. August er også i år højsæson for livsomvæltninger, viser nye tal.

I august 2020 var der ca. 5.300 vielser, 92.000 jobskift og 96.000 flytninger. Det er markant flere end i de øvrige måneder i 2020 og tidligere år.

Den slags begivenheder kan få store konsekvenser for privatøkonomien ikke mindst i pensionsalderen, advarer Sampension.

Ved så store begivenheder i livet, er det givetvis de færreste, som skænker deres pensionsordning ret mange tanker.

Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension

De nye tal stammer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Danmarks Statistik.

»Ved så store begivenheder i livet er det givetvis de færreste, som skænker deres pensionsordning ret mange tanker. Alligevel er det vigtigt at bruge lidt tid på, når man bliver gift, starter i nyt job eller flytter,« fastslår Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

Vigtigst er det at få styr på begunstigelserne. Ægteskab giver som udgangspunkt fælleseje. Mange tror fejlagtigt, at de er på sikker grund, når det drejer sig om pensionerne. Men arvereglerne omfatter ikke pensionsordningen og de tilhørende forsikringsdækninger.

Derfor skal man sikre sig, at der er styr på den eller de såkaldt begunstigede – altså at det er den/de rigtige personer, der står til at få udbetalt pengene fra pensionsordningen, hvis man dør.

Specielt ved jobskift kan man med fordel undersøge, om det kan betale sig at slå en ny pension sammen med en eksisterende.

Beregninger fra Sampension viser, at hvis man f.eks. sparer 1.500 kr. i administrationsomkostninger om året ved at samle sine pensionsordninger som 25-årig, får man 74.000 kr. ekstra opsparing ved pensionering.

»Et nyt job kan betyde, at man får pensionsordning i et andet selskab end det hidtidige. Hvis man på den måde får pensioner i flere selskaber, betaler man også omkostninger flere steder. Her skal man undersøge, om man med fordel kan samle pensionerne i ét selskab og dermed spare omkostninger,« lyder rådet fra Anne-Louise Lindkvist.

Et ægteskab bør også betyde, at man gennemgår sine pensioner og forsikringer. Som nygift får man typisk nogle andre økonomiske muligheder og behov, som man ikke nødvendigvis tænker over hverken før eller efter brylluppet.

»F.eks. bør man kigge på forsikringerne i pensionsordningen og sikre sig, at man er godt dækket og kan blive boende i boligen, hvis uheldet er ude, og den ene ægtefælle eksempelvis bliver alvorligt syg og ikke kan arbejde mere,« siger Anne-Louise Lindkvist.

Også hvis man flytter, skal man tjekke.

Hvis man flytter til en dyrere bolig, er der grund til at overveje, om forsikringsdækningerne skal hæves, så der er råd til at blive i boligen, hvis uheldet er ude.

Flytter man i en billigere bolig, kan der måske skrues lidt ned for forsikringerne, så der i stedet indbetales mere på pensionsopsparingen. Det er muligt at skrue op og ned for forsikringerne, fordi man via arbejdsmarkedspensionerne betaler det samme hver eneste måned.

I de fleste selskaber bestemmer man til en vis grad selv, hvor stor dækningen skal være.

Denne artikel er ikke en anbefaling af Sampensions produkter. Betragtningerne er relevante for alle pensionskunder, uanset hvilket selskab de bruger.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.