Privatøkonomi

Nykredit: »Boligpriserne har lige lovlig høj fart flere steder«

Salget af boliger falder, men priserne stiger fortsat.

Det er stadig aktivt at være boligejer. Priserne fortsætter med at stige trods en vis afmatning. Arkivfoto: Jens Dresling

Farten er gået af boligmarkedet, viser nye tal. Men ét tal giver stadig panderynker bag excelarkene hos realkreditgiganten, Nykredit.

»Vi mangler altså at se afkølingen for alvor slå igennem på priserne. Priserne på huse og lejligheder har fortsat lige lovlig høj fart nogle steder i landet,« siger chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

Boligsiden.dk har netop offentliggjort nøgletal for juli. Fra juni til juli steg priserne på huse eksempelvis med 0,6 pct. efter korrektion for normale sæsonbevægelser. Det svarer til en årlig prisstigning på 7 pct.

Der er ikke noget unormalt i, at priserne er nogle måneder om at tilpasse sig et skifte i aktiviteten på markedet.

Mira Lie Nielsen, chefanalytiker, Nykredit

»Det er en afdæmpning i forhold til tidligere på året, men fortsat i den høje ende og betydeligt over de generelle prisstigninger i resten af økonomien,« konstaterer Mira Lie Nielsen.

Juni måneds prisstigning var den laveste siden maj sidste år, og den afdæmpning skulle meget gerne blive ved, ellers dannes der nye panderynker i Nykredit.

»Der er ikke noget unormalt i, at priserne er nogle måneder om at tilpasse sig et skifte i aktiviteten på markedet. Sådan var det også, da salget af huse, lejligheder og sommerhuse bragede op sidste år. Da skulle vi hen til efteråret og vinteren, før end priserne også steg i en fart,« siger Mira Lie Nielsen.

Når boligpriserne i en længere periode stiger mere end indkomsterne, øges risikoen for bratte opbremsninger og prisfald.

»Prisfald på boligmarkedet vedrører ikke kun den enkelte boligejer, men kan også påvirke samfundsøkonomien, fordi boligejerne føler økonomisk usikkerhed og derfor bliver mere tilbageholdne med at bruge penge,« siger Mira Lie Nielsen.

Det kan i yderste konsekvens føre til højere arbejdsløshed og færre skatteindtægter, som igen kan skubbe samfundsøkonomien i negativ retning. Det er bl.a. årsagerne til, at det fortsat diskuteres, om det er nødvendigt at lave politiske indgreb for at begrænse prisudviklingen.

Nykredit forventer, at boligmarkedet vil forsætte afkølingen i de kommende måneder, og at også priserne flader ud i 4. kvartal.

Mens opbremsningen ikke endnu kan måles i priserne, så ses den tydeligt i antallet af bolighandler.

For fjerde måned i træk er antallet af bolighandler faldet, og salget er nu 20 pct. lavere end på samme tid sidste år.

I juli er der solgt 4.682 huse, 1.417 ejerlejligheder og 940 sommerhuse.

Læs også