Privatøkonomi

Så mange penge har danskerne stående i banken

Danskernes indlån er på det næsthøjeste niveau nogensinde.

Danskernes indlån i bankerne steg fra juni til juli. Foto: Lærke Posselt

Danskernes bankkonti fortsætter med at bugne. Fra juni til juli steg danskernes indlån med 4,4 mia. kr. og nåede dermed op på 1.042 mia. kr. Det er det næsthøjeste niveau nogensinde registreret, viser tal fra Nationalbanken.

»Danskernes bankkonti er fortsat voldsomt velpolstrede, selvom toppen på indlånet ligger et par måneder tilbage. Manglende forbrugsmuligheder i forbindelse med krisen og to omgange af feriepenge har været medvirkende årsag til at sende bankindlånet opad,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Privatøkonomen fra Arbejdernes Landsbank peger på, at danskernes indlån siden coronakrisen begyndte, er vokset med 77 mia. kr. Det har ført til, at indlånet i maj 2020 for første gang nogensinde krydsede 1.000 mia. kr. eller 1 billion kr., og det højeste niveau blev nået i april i år, da indlånet nåede op over 1.051 mia. kr.

»Med dagens tal svarer det til, at hver voksne dansker i gennemsnit har 224.000 kr. stående på bankbogen. Der kan dog være gode grunde til, hvis man ikke kan genkende sig selv i det tal, eftersom bankindlånet er ulige fordelt, hvor en lille gruppe sidder på en stor del af pengene. En typisk dansker har derimod nærmere 50.000 kr. stående på kontoen,« skriver Brian Friis Helmer.

I juli viste tal fra Nationalbanken, at ca. 30 pct. af danskernes samlede indlån i maj var ramt af negative renter. Det svarer til, at danskerne havde mere end 300 mia. kr. stående til en negative rente.

Læs også
Top job