Privatøkonomi

Auktioner taler et tydeligt sprog: Flekslån løber fra lån med fast rente

Det forventes, at de 30-årige renter vil stige svagt i år. Fleksrenterne vil fortsat være negative.

Historien viser, at boligejere reagerer hurtigt, når renteforskellen mellem flekslån og lån med fast rente øges. Det sker nu.  Foto: Adrian Joachim

Gad vide, om renterne på flekslån kan stige? Denne uges auktioner over obligationerne bag flekslån taler i hvert fald et tydeligt sprog:

Ikke endnu.

Det billigste er F5-lånet, og det er nu markant billigere end et lån med fast rente. Et F5-lån med afdrag koster 3.325 kr. efter skat i månedlig ydelse. Et 1 pct.-lån er godt 250 kr. dyrere. Samtidig afdrager man over 400 kr. mere hver måned på et flekslån.

Endnu tydeligere er forskellen, når det er lån med afdragsfrihed. Med et F5-lån kan man få 1 mio. kr. i hånden for blot 550 kr. om måneden efter skat. Det er næsten 700 kr. lavere end et 1,5 pct.-lån med fast rente.

De netop overståede auktioner sikrede negative renter for de mest bruge flekslån. Laveste rente har et F3-lån med -0,22 pct. i Nordea Kredit. F1-lånet fik en rente på -0,15 og F5-lånet på -0,1 pct.

Ifølge chefanalytiker i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, var der ingen problemer med at sælge obligationerne. Investorerne stod mere eller mindre i kø for at købe, selv om de må betale for at låne penge ud.

»Der har været stor interesse, og det har presset renterne længere ned på F3- og F5-lån, end vi havde forventet, så vi er godt tilfredse med resultatet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Når renteforskellen mellem lån med fast rente og flekslån øges, reagerer boligejerne lynhurtigt viser historien.

Vi forventer en svagt stigende 30-årig rente frem mod næste år, hvor vi igen vil nå 1,5 pct. som det toneangivende lån.

Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker, Totalkredit

Fleksrenterne holdes nede af den rundhåndede pengepolitik og lave renter i Europa. Intet tyder på, at det slutter foreløbig.

I Totalkredit forventer man, at de lange renter vil stige i år.

»Vi forventer en svagt stigende 30-årig rente frem mod næste år, hvor vi igen vil nå 1,5 pct. som det toneangivende lån,« mener Totalkredits chefanalytiker, Sune Malthe-Thagaard.

1,5 pct.-lånet uden afdrag er allerede i spil. Men boligejere, der vil betale afdrag, optager et 1 pct.-lån.

Det vil gøre flekslånene langt mere attraktive for boligejere og købere. Det vil dog ikke være alle, der kan få et afdragsfrit flekslån i de store byer. Det er lukket land, hvis man har en høj gæld, og dermed er man tvunget til et lån med fast rente.

Læs også