Privatøkonomi

Danskernes aktieformuer har sat rekord

Fra nytår og frem til juli er værdien af danskernes aktiebeholdning steget med mere end 100 mia. kr.

Foto: Finn Frandsen

Danskerne har aldrig haft så stor en formue placeret i aktier, som de har i øjeblikket. Det viser en helt ny opgørelse fra Nationalbanken.

Opgørelsen bygger alene på de aktier, der er registreret hos VP. I juli nåede de danske husholdningers aktiebeholdning op på en værdi på 611 mia. kr., og det er det højeste niveau nogensinde.

»Aktieformuerne sætter i øjeblikket rekorder på stribe og får krisens indledning til blot at fremstå som mindre krusninger. På 17 måneder har danskerne lagt 251 mia. kr. til deres formue, hvilket i runde tal svarer til en vækst på 70 pct.,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Han peger på, at det primært er udviklingen på finansmarkederne, der er årsagen til rekorden. Dertil kommer, at danskerne så også har købt lidt ekstra aktier til deres porteføljer.

I juli steg værdien af danskernes aktiebeholdning med 20,9 mia. kr., og siden årssskiftet er der blevet lagt 107 mia. kr. til værdien.

»Det giver god mening, at der blev lagt yderligere til aktieformuerne i juli. Skeler vi til det danske C25-indeks, steg det i juli med 3,5 pct. Stigningen er fortsat ind i august måned i nogenlunde samme takt. Det kunne derfor tyde på endnu en rekord i danskernes aktieformuer, når vi får tallene for august,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

Dagens tal fra Nationalbanken er det seneste i en mindre række af tal for danskernes formuer. Tidligere på ugen viste nye tal fra Danmarks Statistik, at danskernes pensionsformuer satte rekord. Og i går viste tal fra Nationalbanken, at danskernes indlån er på det næsthøjeste niveau nogensinde.

»Dagens tal er seneste vidnesbyrd på, hvor velpolstret danskernes pengepung er,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

Læs også
Top job