I ni kommuner får boligejere over 20.000 kr. tilbage: Her er de
At de nye vurderinger langt om længe sendes ud, har store konsekvenser for de 715.000 boligejere, der har betalt for meget i boligskatter siden 2011.
Køreplanen skulle nu være klar, så ejerne af 715.000 boliger kan få de ca. 14 mia. kr. tilbage, som de har betalt for meget i 10 år.
Nogle har betalt meget mere end andre. Topscorerne er husejerne i Odsherred, der i gennemsnit skal have 33.250 kr. tilbage. Vordingborg ligger tæt på med 29.250 kr.
I ni kommuner skal boligejerne have mere end 20.000 kr. tilbage.
Siden 2011 har de skyldige skatter stået og trukket renter. Det er blevet dyrere og dyrere for den danske stat. Rentesatsen er nemlig 6,2 pct., og den er skattefri. Alene for 2021 løber renterne op i 1 mia. kr.
Flere renter vil løbe på næste år, da renten tilskrives ved årets begyndelse, og det vil være usandsynligt, at vurderingerne er færdigbehandlet på det tidspunkt.
For velbeslåede boligejere har forsinkelsen været en fordel, da de har fået en historisk høj skattefri rente i en periode, hvor mange af dem formentlig har skullet betale negative renter af deres indeståender.
Men for de boligejere, der ikke har taget del i den prisfest, der har været de seneste år, ville udbetalingen være en kærkommen gave også til lokalsamfundet.
Boligejere i de store byer skal ikke forvente nogen større gevinst. Det skyldes, at priserne er steget så meget, at de sagtens kan følge med vurderingerne. Eksempelvis kan en boligejer i København få ca. 1.000 kr. tilbage. I Frederiksberg Kommune er der udsigt til blot 500 kr.
Der er foreløbig ikke sat tidspunkt på, hvornår vurderingerne vil blive sendt ud i de dyreste områder. Dermed får de pågældende boligejere ekstra tid til at tænke over, om de vil sælge deres bolig, inden reformen træder i kraft i 2024.
De skal fortsat betale boligskatter efter de eksisterende regler, men eventuelle købere efter 1. januar 2024 bliver beskattet efter de nye regler.