Privatøkonomi

Ny barselsmodel kan koste forældre tusindvis af kroner

Den nye barselsmodel, som arbejdsmarkedets parter har foreslået, kan koste forældrepar dyrt. Tjener kvinden mest i forholdet, er der til gengæld en gevinst at hente.

Artiklens øverste billede
Det kan komme til at koste på mange familiers privatøkonomi, at manden skal tage en større del af barslen, mener økonom. Foto: Lars Krabbe

Det kan koste danske forældrepar flere tusinde kroner i løbet af en barselsperiode, hvis de følger den nye barselsmodel, som arbejdsmarkedets parter har foreslået.

Det viser beregninger, som Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom hos Nykredit, har lavet til Finans.

Hos et nybagt forældrepar, hvor både mand og kvinde tjener den danske gennemsnitsløn for deres respektive køn, vil de ved at følge den nye barselsmodel fremfor den gamle miste 7.300 kr. i indtægter efter skat i løbet af barselsperioden, viser beregningen.

Tabet i familiens indtjening skyldes, at mænd typisk tjener mere end kvinder. En mand, som er fuldtidslønmodtager, tjener i gennemsnit inklusiv pension osv. en årsløn på ca. 550.000 kr. før skat. En kvinde tjener ca. 485.000 kr. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Derfor er det dyrere for familien, at manden går på barselsdagpenge, end hvis kvinden gør det.

Overordnet set har familien - ved både den gamle og nye barselsmodel - i alt 48 ugers barsel, som de skal fordele imellem sig.

I ovenstående beregning går faren fra kun at have de to ugers øremærket barsel som nu til at have de 11 uger, som er øremærket til ham i den nye barselsmodel. Ved den gamle model fik han fuld løn i alle 48 uger til 10.700 kr. om ugen, hvilket gav ham en samlet løn på 513.600 kr.

Ved den nye model får han fuld løn (10.700 kr.) de første to barselsuger, hvorefter han går på barselsdagpenge (4.460 kr. om ugen) de ekstra ni uger. Dermed mister han en ugentlig indtjening på 6.240 kr., hvilket over de ni uger koster ham 56.160 kr. i indtjening.

Resten af de 48 uger får han fuld løn, hvilket ender i en samlet indtjening på 457.440 kr. ved den nye model.

Moren havde 46 ugers barsel i den gamle model, hvoraf 26 uger var med fuld løn (9.300 kr. om ugen), og 20 uger var på dagpengesatsen. De sidste to uger var øremærket manden, så der var hun også på fuld løn. Den gamle model gav hende en samlet løn på 349.600 kr.

Ved den nye model udskifter hun ni uger på barselsdagpenge (4.460 kr. om ugen) til at arbejde i stedet - de uger har manden nu fået. I de ni uger får hun fuld løn (9.300 kr. om ugen). Hun øger dermed sin indtjening med 4.840 kr. om ugen, hvilket over de ni uger samlet giver 43.560 kr. ekstra på kontoen.

Resten af de 48 uger gør hun som før, hvilket ender i en samlet indtjening på 393.160 kr. ved den nye barselsmodel.

Ved den gamle barselsmodel tjente parret samlet 863.200. Ved den nye barselsmodel vil de tjene 850.600 kr. Samlet mister parret en indtjening på 12.600 kr. før skat, hvilket efter am-bidrag og skat svarer til et tab på ca. 7.300 kr.

Beregningen er som sagt lavet på et par, hvor begge parter er lønmodtagere og tjener gennemsnitslønnen. Tager man samme model og blot ændrer parternes løn, ændrer den nye barselsmodels betydning sig også.

Hvis manden har en årsløn på 600.000 kr. og kvinden har en årsløn på 400.000 kr. vil forskellen i lønindkomster fra den gamle til den nye barselsmodel være et tab på 20.000 kr. efter skat.

I familier, hvor kvinden tjener mest - det er knap hver tredje familie, viser tal fra Danmarks Statistik - er der derimod en økonomisk fordel ved de nye regler. I samme model, men hvor kvinden tjener 600.000 kr. om året og manden kun 400.000 kr, står parret til gengæld foran en gevinst på knap 20.000 kroner efter skat.

Forslaget til en ny barselsmodel kommer fra Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation. Det skal nu forhandles på Christiansborg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.