Privatøkonomi

Salget af ejerlejligheder er bombet otte år tilbage

Der handles stadig mange ejerlejligheder, men der er sket en tydelig afmatning.

Ejerlejlighederne i København er rekorddyre. Det kan være en af forklaringerne på, at der er sket en tydelig afmatning på det marked. Foto: Danbolig

Det københavnske ejerlejlighedsmarked er bombet otte år tilbage, viser de nye månedstal fra Boligsiden.dk.

Der er sket en opbremsning på hele boligmarkedet i løbet af sommeren, men ejerlejlighederne stikker ud. I august blev der således kun solgt 453 ejerlejligheder, og selv om det er lidt mere end de 402 ejerlejligheder, der skiftede hænder i juli, er det stadig et forholdsvist lavt antal.

Sammenligner man august 2021 med august i de foregående år, skal man tilbage til 2013 for at finde en august måned, hvor handelsaktiviteten er lavere end nu.

»Det københavnske ejerlejlighedsmarked er interessant, fordi det ofte er forløber for, hvad der sker på resten af boligmarkedet. Falder priserne i København, falder de normalt også med en vis forsinkelse i resten af landet,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker i Nordea Kredit.

Nordea Kredit tolker opbremsningen i København som et tegn på, at hele boligmarkedet er på vej ned i gear.

»Under corona-pandemien har ejerlejlighedsmarkedet i København været nærmest rødglødende, og det har hægtet mange af,« mener Lise Nytoft Bergmann.

De københavnske ejerlejligheder er dyre og nogle steder også for dyre. Jo før markedet bremser op, desto mindre er risikoen for store prisfald. Største joker er stigende renter og den nye boligskattereform, der træder i kraft i 2024. Den rammer ejerlejlighederne i de store byer hårdest.

Der er også tegn på opbremsning på det øvrige boligmarked - dog ikke markant.

I august 2021 blev der solgt lidt mere end 9.000 boliger. Til sammenligning blev der i de fem år inden corona-pandemien i gennemsnit solgt cirka 7.400 boliger i august.

Og der handles stadig flittigt med parcel- og rækkehuse, oplyser boligøkonom hos Boligsiden.dk, Kasper Fredløv Sonberg.

»Aktiviteten for huse ligger i august på et mere naturligt niveau end det seneste år, men der bliver fortsat solgt mange huse. Samtidig viser de første tal for september en mindre stigning,« siger Kasper Fredløv Sonberg.

Læs også