Privatøkonomi

Højeste niveau i fire år: 500.000 topskatteydere i 2020

Antallet af danskere, der betaler topskat, steg for første gang i fire år under coronakrisen. Udviklingen undrer økonomer.

I gennemsnit betalte danskerne 93.000 kr. i skat i 2020. Foto: Thomas Borberg.

I gennemsnit betalte danskerne 93.000 kr. i skat i 2020, og mens det er en stigning på 5 pct. fra året før, har antallet af topskatteydere ramt sit højeste niveau i fire år.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af topskatteydere i Danmark har været faldende siden 2017, men steg i 2020 med 24.000 personer og rundede hermed en halv mio.

En udvikling, som overrasker interesseorganisationen Lederne.

»Det er overraskende set i lyset af, at coronakrisen ramte arbejdsmarkedet hårdt. Folk mistede jobbet, og andre måtte accepterer lønnedgang for at beholde deres arbejde, hvilket alt andet lige har en negativ effekt på skattebetalingerne,« siger Niklas Praefke, cheføkonom hos Lederne, i en kommentar.

Lederne er imidlertid ikke den eneste organisation, der undrer sig over de nye tal.

Dansk Erhverv noterer sig, at også den generelle skattebetaling ligger på et overraskende niveau i år.

»Det er meget bemærkelsesværdigt, at danskernes skattebetalinger satte ny rekord i 2020, hvor coronakrisen hærgede store dele af dansk økonomi. Stigningen i danskernes skattebetalinger har fundet sted på trods af at beskæftigelsen ellers faldt med 21.000 personer i 2020,« lyder det fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Ifølge tallene fra Danmarks Statistik er de højeste skatteydere bosat i kommunerne Gentofte, Hørsholm og Rudersdal. Her betalte personerne i gennemsnit 150.000 kr. i skat i 2020.

Læs også