Privatøkonomi

Finansiel influencer: Formynderisk pensionssystem spænder ben for os, der kan og vil investere selv

Sune Bjørn Kuhberg investerer 60 pct. af sin løn i aktier hver måned, men han kan ikke bestemme over sin arbejdsmarkedspension.

Artiklens øverste billede
Sune Bjørn Kuhberg investerer en stor del af sin indkomst for selv at bestemme sin pensionsalder. Men hans arbejdsmarkedspension har været så låst, at han end ikke har kunnet vælge høj risiko og dermed få flere aktier i sin portefølje. Foto: Bo Amstrup

Sune Bjørn Kuhberg investerer godt 60 pct. af sin udbetalte løn hver måned og har gjort det siden 2015, men placeringen af sin arbejdsmarkedspension kan han ikke påvirke.

»Pensionssystemet er meget formynderisk. Det spænder ben for os, der kan og vil investere selv. Jeg er så liberal, at det er meget svært for mig at se folk håndtere mine penge på en måde, jeg ikke synes er den rigtige. Især når jeg selv kan investere meget billigere,« siger Sune Bjørn Kuhberg.

Han er i store kredse bedre kendt som Frinans. Finansiel influencer med over 20.000 medlemmer i sin Fire-danmark-gruppe på Facebook. For nylig er han blevet ansat som content lead hos investeringsrobottten Nord Investments.

På sin hjemmeside Frinans.dk fortæller han løbende om sit projekt med at spare så meget op, at han og hustruen Katrine har friheden til at pensionere sig selv i løbet af de næste 12-13 år. De to investerer godt 30.000 kr. om måneden.

Den investerede formue er selv efter et par hårde dage på børsen i sidste uge på over 1,5 mio. kr. Pengene investeres måned efter måned i de samme fonde.

Men sin pensionsopsparing i Akademikerpension med en månedlig indbetaling på 7.500 kr. har han ikke kunnet påvirke. Her har det hidtil ikke været mulighed for at træffe individuelle valg om risiko eller placering. Akademikerpension er en af de pensionskasser, der nu vil øge investeringsfriheden.

Trods mine 35 år har jeg kun haft 30 pct. af min pensionsopsparing i aktier. Det giver ingen mening ikke at give aktierne fuldt skrald i min alder

Sune Bjørn Kuhberg, investor

Men ved at investere mest muligt af din pensionsopsparing i aktier vil du også løbe en stor risiko?

»Ja, jeg vil løbe en større risiko – eller rettere jeg vil påtage mig et større ansvar for min pension. Det ønsker jeg at gøre. Andre vil måske ikke selv investere, men i stedet finde en billigere kapitalforvalter. Vi får hos Nord Investments også flere og flere pensioner. Her står kunderne ikke selv for at investere, men får en portefølje af ETF’er ud fra deres risikovillighed,« siger Sune Bjørn Kuhberg.

Han mener, at han selv kan gøre det bedre end pensionsselskabet.

»Trods min alder – 35 år – har jeg kun haft 30 pct. af min pensionsopsparing i aktier. Det giver ingen mening ikke at give aktierne fuldt skrald i min alder. Derfor ønskede jeg at flytte min opsparing over i Nordnet for selv at stå for investeringerne. Men det var ikke muligt. Og det har også vist sig at være umuligt, efter at jeg for nylig skiftede job,« fortæller Sune Bjørn Kuhberg.

Sune Bjørn Kuhberg har i første omgang måttet opgive selv at stå for investeringen af den arbejdsmarkedspension, der ikke længere betales ind på. I stedet har han i sit nye pensionsselskab øget risikoen på opsparingen kraftigt. Foto: Bo Amstrup

Jobskifte og pensionering er ellers de to tidspunkter, hvor man kan flytte sin firma- eller arbejdsmarkedspension. Men Sune Bjørn Kuhbergs tidligere arbejdsgivere i staten og fagforeningerne har i overenskomsten stillet nogle skrappe krav til de selskaber, der eventuelt skal overtage opsparingen. Bl.a. skal der være kollektiv børnepension ved død.

Det kan AP Pension ikke leve op til. Derfor kan Sune Bjørn Kuhberg ikke som andre frihedskrævende investorer ved hjælp af pensionsformidlerne i Pensionsselskabet.dk overføre sin livrente til AP Pensions fondsunivers og sin ratepension til Nordnet.

»Derfor bad jeg om at få overflyttet ratepensionen alene. Men det kunne heller ikke lade sig gøre, fordi de to pensioner var oprettet på samme police,« forklarer Sune Bjørn Kuhberg.

Akademikerpension skriver i en mail, at overenskomstparterne i samarbejde har udarbejdet et ydelsescirkulære, som stiller krav til både sammensætning af forsikringsdækninger og pensionsprodukter.

»Da disse krav er bundet sammen, kan medlemmer i den forbindelse desværre ikke flytte kun ratepension, da kravene er flettet ind i hinanden. Medlemmet kan sagtens flytte hele ordningen, men det modtagende selskab skal selvfølgelig kunne overholde ydelsescirkulære fra overenskomstparterne.«

Sune Bjørn Kuhberg har nu i stedet flyttet opsparingen over i Grandhood, som er det pensionsselskab, hans nye arbejdsgiver Nord Investments benytter. Han kan stadig ikke selv stå for investeringerne, men har kunnet skrue risikoen helt op.

»Nu hvor mange flere interesserer sig for at investere, tror jeg, at du også vil se større interesse for selv at træffe beslutninger om investering af pensionen. Vi bliver også meget mere bevidste om ikke at lade klatpensionen blive stående til høje omkostninger, når vi har skiftet job,« vurderer han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.