Privatøkonomi

Her gløder boligmarkedet: Sådan undgår du at brænde dig

Stigende renter vil ramme det københavnske boligmarked ekstremt hårdt. Lån med fast rente, kan være eneste fornuftige løsning.

Den økonomiske belastning ved at købe en ejerlejlighed i København er nu så stor, at det minder om perioden op til finanskrisen. Arkivfoto: Thomas Borberg

Det er igen så dyrt at bo i København, at Realkredit Danmark advarer købere om at spænde buen for hårdt.

Advarslen kommer efter nye tal, som viser, at den økonomiske byrde for at bo i København nu er så stor, at det kan sammenlignes med perioden op til finanskrisen.

»Boligkøbere i de dyreste områder skal tænke sig om, inden de presser økonomien til det yderste. Samtidig kan et fast forrentet lån være den bedste beskyttelse mod rentestigninger,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig med tilføjelsen:

»Markedet er ekstremt rentefølsomt.«

Realkredit Danmark opgør regelmæssigt den såkaldte boligbyrde. Den viser, hvor stor en byrde et boligkøb er for privatøkonomien.

Tallene stikker markant ud i Storkøbenhavn.

  • Belastningen på at eje et parcelhus er nu 7 pct. over det historiske gennemsnit. Det er første gang siden 2016. Boligbyrden er steget med næsten 20 pct. siden starten af 2020.
  • Boligbyrden for ejerlejlighederne er næsten 25 pct. over det historiske gennemsnit. Det er på samme høje niveau som i slutningen af 2008 – da finanskrisen rasede for fuld styrke. I sommeren 2006 toppede ejerlejlighedsmarkedet. Dengang lå boligbyrden næsten 70 pct. over det historiske gennemsnit.

Der er gode grunde til at passe på, for der er flere faresignaler, understreger Christian Hilligsøe Heinig.

»Parcelhusmarkedet i Storkøbenhavn er igen til den dyre side i en historisk sammenhæng – og det vel at mærke med et stadig meget lavt renteniveau,« siger han.

Det er kun i København og til dels i de øvrige storbyer, at der er grund til bekymring. På landsplan er det fortsat billigt at købe og eje en bolig. Her er boligbyrden fortsat 20 pct. under det historiske gennemsnit i 35 år.

»Boligmarkedet på landsplan ser ikke anstrengt ud, men der kan være grund til bekymringer i de dyreste områder – særligt på det københavnske ejerlejlighedsmarked, men også parcelhusmarkedet i de såkaldte vækstområder,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

En kombination af stigende renter samt den kommende boligskattereform kan få store konsekvenser for lejlighedsmarkedet. Boligskattereformen skal træde i kraft i 2024, og den ventes at være hård ved det københavnske ejerlejlighedsmarked.

Realkredit Danmark opgør også den såkaldte afdragsbyrde. Den medtager også belastningen for betaling af afdrag. Men stigende afdragsbyrde behøver ikke nødvendigvis at bekymre.

Afdrag er lig opsparing og går dermed i boligejernes egne kasser. Dog skal man huske, at man kreditvurderes efter at kunne betale et lån med afdrag, understreger Christian Hilligsøe Heinig.

Afdragsbyrden på huse i Storkøbenhavn er nu godt 30 pct. over det historiske gennemsnit. Byrden på ejerlejlighedsmarkedet ligger hele 50 pct. over det historiske gennemsnit.

Bolig- og afdragsbyrden opgøres efter indekstal. Udgangspunktet er det historiske gennemsnit.

Læs også
Top job