Privatøkonomi

Nye tal viser markante prisstigninger: »Der er udsigt til, at det bliver dyrere at være dansker«

Erhvervslivet er blevet ramt af store prisstigninger, og det vil formentlig ramme forbrugerne, vurderer økonomer.

Nye tal for erhvervslivet kan pege i retning af højere forbrugerpriser. Foto: Philip Davali

Forbrugerne blev i september ramt af de højeste prisstigninger i ni år, og nu lyder det fra flere økonomer, at danskerne kan blive ramt af endnu højere forbrugerpriser i den kommende tid.

Udmeldingen kommer, efter at helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det danske erhvervsliv bl.a. er blevet ramt af markante stigninger i importpriserne, og at de danske producenter også selv har skruet op for priserne.

»Der er udsigt til, at det bliver dyrere at være dansker,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Denne vurdering deler man i Sydbank, hvor man også peger på, at prisstigningerne i erhvervslivet kan resultere i højere priser for forbrugerne.

»Det er et forvarsel om, at forbrugerne kan se frem til højere priser ude i butikkerne,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Tallene, som cheføkonomerne reagerer på, er producent- og importprisindekset. I september steg producentprisindekset med 19 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Det er den største stigning siden juli 2008. Importprisindekset steg i september med 11,8 pct., og her er der tale om den største stigning, der nogensinde er registreret i statistikkens historie.

Mens importprisindekset viser prisudviklingen for varer, som bliver hentet til Danmark, viser producentprisindekset, hvordan priserne på de varer, der bliver produceret i Danmark, har udviklet sig.

»De massive prisstigninger skal ses i sammenhæng med, at priserne lå på et relativt lavt niveau i september 2020 som følge af den delvise nedlukning af samfundet. Men det er langt fra hele forklaringen. Der er derfor også tale om meget voldsomme og reelle prisstigninger, der nu rammer store dele af dansk erhvervsliv,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Også i Dansk Erhverv vurderer man, at det kan resultere i højere forbrugerpriser. Netop forbrugerpriserne steg med 2,2 pct. i september i forhold til samme periode i fjor. Stigningen i priserne er den højeste siden 2012, og skal man tro cheføkonomerne, kan forbrugerpriserne altså stige yderligere på baggrund af dagens tal.

»Gennemslaget vil dog typisk ske med en vis forsinkelse afhængigt af om stigningen i virksomhedernes omkostninger bider sig fast,« skriver Tore Stramer.

Læs også
Top job