Privatøkonomi

Alibaba har fået børstæsk ét år efter Jack Mas skæbnesvangre tale

En tale fra Alibabas stifter Jack Ma har sendt koncernen ud i en voldsom nedtur på aktiemarkedet. Et år efter talen er kursen stadig presset i bund.

Jack Ma er stifter af Alibaba og var tidligere Kinas rigeste mand. En strid med styret i Beijing har ramt Alibabas aktiekurs og sendt Jack Ma ned på fjerdepladsen ifølge Forbes. Foto: Photo by JAIME REINA / AFP.

Den kinesiske techgigant Alibaba har været igennem en historisk stor nedtur på aktiemarkedet det seneste år.

Siden koncernens stifter Jack Ma holdt en nu skæbnesvanger tale, hvor han kritiserede den finansielle regulering i Kina, er aktiekursen næsten halveret.

Da aktien ramte bunden i begyndelsen af oktober 2021, var der barberet hele 344 mia. dollars af Alibabas markedsværdi. Det er det største næsedyk på de globale børser de seneste 12 måneder, skriver Bloomberg News.

Jack Ma holdte sin tale 24. oktober 2020 forud for en planlagt børsnotering af Alibabas fintech-selskab Ant Group.

I talen påpegede han bl.a., at kinesiske finanssektor er overreguleret, og at det ifølge hans opfattelse holder innovationen tilbage.

Det faldt ikke i god jord hos det kommunistiske styre. Ifølge Wall Street Journal blev præsident Xi Jinping rasende over bemærkningerne fra Kinas dengang rigeste mand.

Kort tid efter valgte styret at stoppe børsnoteringen af Ant Group. Siden da er der desuden løbende blevet indført ny regulering af det private erhvervsliv i Kina og i særdeleshed af techsektor, som er vokset meget på kort tid.

De strammere regler har ramt Kinas techgiganter over en bred kam. Men ingen har fået flere tæsk af investorerne end Alibaba. I skrivende stund er selskabet nede med ca. 43,5 pct. i forhold til oktober 2020.

Foruden teknologivirksomhederne har Kina også slået ned på sin gældsplagede boligsektoren, bettingfirmaer og virksomheder, som sælger privat undervisning til børn.

Senest er entreprenøren Evergrande kommet i problemer som følge af de nye krav til ejendomsudviklernes gæld.

Læs også
Top job