Privatøkonomi

I september endte regningen på 64 mio. kr. - Danskerne betaler mere og mere for at have penge i banken

Den gennemsnitlige rente vil formentlig falde yderligere i den kommende tid, efter at flere store banker har sænket renten.

Nationalbanken venter, at den gennemsnitlige indlånsrente vil falde yderligere i den kommende tid.  Foto: Kasper Heden Andersen

De private danskere betalte i september 64 mio. kr. i negative renter. Det viser en ny opgørelse fra Nationalbanken, der har set nærmere på indlånsrenten for private.

»Jeg vil ikke blive overrasket, hvis danskerne i alt ender med at betale knap 800 mio. kr. i rente på deres almindelige indlån i år,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Danske Erhverv, i en kommentar.

Opgørelsen viser, at den gennemsnitlige indlånsrente, som private bliver mødt med i bankerne, i september lå på minus 0,31 pct.

Den overordnede retning for renten har de seneste år været ned. Efter en lille stigning i juni, hvor den gennemsnitlige rente lå på minus 0,2 pct., har renten de seneste måneder igen haft kurs nedad.

Det aktuelle niveau er det laveste niveau, der nogensinde er registreret. Statistikken på området går tilbage til begyndelsen af 2017.

Ifølge Nationalbanken skyldes de seneste måneders fald, at de sidste mellemstore og store banker ændrede deres beløbsgrænser for, hvornår kunderne skal betale negative renter, fra 250.000 kr. til 100.000 kr.

»Det samme gælder faldet omkring årsskiftet, hvor størstedelen af de store og mellemstore banker sænkede deres beløbsgrænser,« skriver Nationalbanken, der samtidig vurderer, at gennemsnitsrenten vil komme længere ned i den kommende tid.

Det skyldes, at flere af landets største banker for nylig har sænket indlånsrenten fra minus 0,6 pct. til minus 0,7 pct.

Samtidig med tallene for den gennemsnitlige indlånsrente har Nationalbanken også offentliggjort tal for, hvor stort et indlån danskerne har på almindelige indlånskonti. Her viser tallene, at indlånet i september faldt med 4 mia. kr., men at det fortsat ligger over 1 billion kr.

»De negative renter er selvsagt en træls udgift for den almindelige dansker. Der vil derfor også fortsat kunne optræde en tendens til, at danskerne nedbringer deres indlån og søger over i andre investeringer,« skriver Tore Stramer.

Læs også