Privatøkonomi

Coronaopsparingen er blevet mindre - derfor kan det blive en udfordring

Danskerne har i de seneste måneder nedbragt deres indlån i bankerne, viser nye tal fra Nationalbanken.

Danskernes indlån i bankerne er faldet to måneder i træk. Foto: Lærke Posselt

Danskerne fortsætter med at trække flere penge ud af banken, end der hver måned kommer ind på kontoen. For anden måned i træk er de privates indlån i landets pengeinstitutter således faldet, og fra august til september lød faldet på ca. 4 mia. kr.

Det ændrer dog ikke på, at danskerne fortsat har mere end 1 billion kr. stående i banken. Ved udgangen af september lå danskernes indlån på helt almindelige bankkonti på 1.023 mia. kr., viser nye tal fra Nationalbanken.

»De danske husholdninger er kommet stærkt ud af coronakrisen. Det skyldes bl.a. udbetaling af de to runder indefrosne feriepenge, begrænsede forbrugsmuligheder under krisen, rekordmange i arbejde, og at husholdningerne generelt oplever, at lønningsposen bliver større,« skriver Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

I begyndelsen af 2020 havde danskerne 959 mia. kr. stående på almindelige konti i landets banker, og tallet steg under coronakrisen, og det rundede for første gang nogensinde 1 billion kr. i juli 2020. Alene det seneste år er indlånet steget med næsten 24 mia. kr., påpeger Lisette Rosenbeck Christensen.

»Der er ikke noget, som for alvor tyder på, at danskernes bankindlån skal falde voldsomt tilbage lige foreløbig, selv om vi måske kan komme til at se flere mindre dyk i resten af året i takt med, at danskerne fortsat viser deres stigende forbrugslyst,« skriver Lisette Rosenbeck Christensen.

Det højeste niveau nogensinde blev nået i foråret, da indlånet nåede op over 1.051 mia. kr. Siden er det faldet med ca. 28 mia. kr. Hvis tendensen fortsætter, kan det blive en udfordring, påpeger man i Dansk Erhverv.

»Det kan på sigt blive en udfordring for dansk økonomi, fordi dansk økonomi har udsigt til høj vækst i år og til næste år. Tilmed kan vi allerede nu se, at danske virksomheder har svært ved at rekruttere arbejdskraft. Hvis danskerne det næste halvandet år bruger hele coronaopsparingen, vil det risikere at give et øget pres på økonomien og arbejdsmarkedet,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Læs også
Top job