Privatøkonomi

Topchef vil skære 99,6 pct. af sin løn efter chikanesag i spilfirma

En koncern, som står bag kendte computerspil, er blevet beskyldt for at have en giftig arbejdskultur. Nu vil chefen opgive det meste af sin løn, indtil der er styr på problemerne.

Bobby Kotick har været topchef i Activision siden 1991. Selskabet blev til Activision Blizzard efter en fusion i 2008. Foto: Brian Losness/Reuters/Ritzau Scanpix.

Topchefen i spilfirmaet Activision Blizzard vil opgive stort set hele sin løn, indtil der bliver rettet op på arbejdsmiljøet.

Det sker efter, at koncernen i årevis har været genstand for beskyldninger om sexchikane og forskelsbehandling.

Folk blev dybt svigtet, og det er jeg oprigtigt ked af.

Bobby Kotick, adm. direktør, Activision Blizzard

»Jeg vil sikre, at alle tilgængelig midler går til at sikre, at vi bliver det bedste sted at arbejde i branchen,« skriver adm. direktør Bobby Kotick i et åbent brev, som virksomheden har offentliggjort torsdag.

Activision Blizzard står bag populære computerspil som Call of Duty, Guitar Hero og World of Warcraft og har en børsværdi på ca. 61 mia. dollars.

Siden 2019 blevet undersøgt af arbejdstilsynet i Californien.

Ifølge tilsynet har der hersket ”drengerøvskultur” i selskabet, hvor kvinder er blevet sexchikaneret og forskelsbehandlet. Derfor har tilsynet indledt en retssag mod koncernen.

I brevet beder Bobby Kotick bestyrelsen om at skære hans løn med, hvad der svarer til ca. 99,6 pct.

I 2020 lød Koticks lønpakke på 154,6 mio. dollars, skriver Bloomberg News. Men nu vil han selv have den sænket til 62.500 dollars, hvilket ca. svarer til den tilladte mindsteløn i staten Californien. Han understeger, at beløbet gælder den samlede lønpakke – inklusiv aktieoptioner og bonusser.

Topchefen erkender samtidig, at ledelsen ikke har været god nok til at håndtere problemerne, da flere medarbejdere gjorde opmærksom på det dårlige arbejdsmiljø for år tilbage.

»Folk blev dybt svigtet, og det er jeg oprigtigt ked af,« skriver Bobby Kotick i brevet.

Activision Blizzard har nu fremsat en række mål, som gøre op med den mandsdominerede kultur. Selskabet vil bl.a. have, at halvdelen af medarbejderne skal være kvinder og non-binære personer mod 23 pct. i dag, mens der skal skabes mere transparens om ligeløn.

Efter søgsmålet mod Activision Blizzard blev indgivet denne sommer, har selskabet sagt farvel til 20 medarbejdere af disciplinære årsager, skriver branchemediet Games Industry.

Læs også