Privatøkonomi

Camilla Winthers klatpension var skjult: En stor del er endt som gebyr til Danica

Ifølge Pensionsinfo har Camilla Winther ikke længere opsparing i Danica. Men en lille skjult ordning er siden 2007 blevet delvist ædt op af gebyrer.

Camilla Sebelius Winther fra København opdagede for nylig, at hun siden 2007 har haft en klatpension i Danica Pension, som selskabet ved en fejl har gjort usynlig for hende. Dermed er den stille og roligt blevet ædt op af pensionsselskabets omkostninger.

Foto: Gregers Tycho

Camilla Winther flyttede i 2018 sin pension fra Danica efter et jobskifte. Det troede hun i hvert fald. Men på en skjult konto i Danica Pension stod en lille klatpension tilbage. Den fremgik bare ikke af hverken Pensionsinfo eller ved login hos Danica.

Dermed har hun ikke haft nogen mulighed for at lægge den sammen med sine øvrige pensioner og spare omkostninger. Imens har Danicas gebyrer spist løs, så formuen siden oprettelsen i 2007 er faldet fra knap 7.000 til knap 4.000 kr. Danica vil nu undersøge, om andre kunder har skjult opsparing.

»Min klatpension har udelukkende været til gavn for Danica, fordi den ikke har været tilgængelig for mig. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor mange andre små pensioner der på samme måde forsvinder ned i selskabernes lommer. Måske skal vi allesammen ringe rundt til alle pensionsselskaber og tjekke, om vi har en skjult ordning,« siger Camilla Winther, der er selvstændig indenfor kommunikationsbranchen.

Klatpensioner
  • Små pensioner, der står tilbage i et selskab, når den ansatte rykker over i et andet pensionsselskab.
  • Ifølge en opgørelse fra Forsikring & Pension havde danskerne i 2019 over 600.000 klatpensioner med en samlet værdi på over 4,3 mia. kr.
  • Forsikring & Pension anbefales medlemmerne at flytte arbejdsmarkedspensioner og firmapensioner på under 20.000 kr. gratis til kundens nuværende selskab.

Ifølge de pensionsmæglere, Finans har talt med, er det ikke hverdagskost, at en ordning skjules, så den slet ikke fremgår af Pensionsinfo.

»Men det kan ske, og det er meget svært for pensionsopspareren at opdage især ved mindre beløb. I forvejen ender mange af de helt små pensioner som indtjening i selskaberne, fordi folk ikke kan overskue deres mange ordninger efter jobskift og ikke får dem samlet,« siger Jannik Andersen, der er chef for pensionsområdet hos den store pensionsmægler Mercer.

Camilla Winther opdagede den lille pension ved et tilfælde. Hun fik i 2018 et brev fra Danica om tilladelse til digital kommunikation, men ignorerede det, eftersom hun jo lige havde flyttet sin opsparing. Men for nylig kom brevet igen.

»Jeg kontaktede dem og sagde, at jeg mig bekendt ikke have flere penge hos dem. Der stod intet på Pensionsinfo, og medarbejderen i Danica kunne heller ikke finde mig efter opslag på mit cpr-nummer. Men til sidst tjekkede han et ”lukket it-system”, og der var pengene,« fortæller Camilla Winther.

Danica vil ikke forklare, hvordan det kan ske, og vil ikke kommentere den konkrete sag. I stedet svarer Danica Pension via mail, at »generelt kan vi sige, at der findes ikke ordninger, som er gemt i vores systemer, eller som vi ikke kan tilgå.«

Selvfølgelig skal kunder kunne se deres ordning på vores portal. Hvis en kunde ikke kan det, er det en fejl, som vi beklager meget

Jesper Bjerre, driftsdirektør Danica Pension.

Senere erkender Danica overfor Camilla Winther, at man ved en fejl har fået sat et forkert flueben, som har skjult ordningen for hende. Til Finans siger Danica efterfølgende i en generel kommentar:

»Selvfølgelig skal kunder kunne se deres ordning på vores portal. Hvis en kunde ikke kan det, er det en fejl, som vi beklager meget. Vi vil nu undersøge om der er kunder, som ikke har kunnet se deres ordning. Og er det tilfældet, er der sket fejl, som vi retter op på,« siger driftsdirektør Jesper Bjerre, Danica Pension.

Hvis hun nu vil flytte pensionen, tilbyder Danica Pension at kompensere hende for administrationsomkostninger på den skjulte pension tilbage til 2017. Det var dengang, hun flyttede resten af sin opsparing.

Camilla Winther var særligt på vagt, fordi en tidligere kollega Pernille Ovesen i 2014-2017 også havde pensionsopsparing, der hverken fremgik af hendes depot eller af Pensionsinfo. Det skete i Nordea Liv & Pension, nu Velliv.

For Pernille Ovesen blev tre års indbetalinger anbragt på en fejlkonto og ikke investeret. Fejlen blev opdaget af hendes bankrådgiver. Og herefter fulgte tre års mareridt med at få pengene forrentet som hendes øvrige opsparing i selskabet i den periode, hvor de havde stået kontant.

Samtidig mente selskabet, at hun med tilbagevirkende kraft skulle betale en tårnhøj præmie for en tab-af-erhvervsevne forsikring for de tre år, hvor selskabet vidste, at der ikke var skader. Sagen blev først løst, da Dagbladet Politiken skrev om Pernilles oplevelser.

»Jeg må indrømme, at mine oplevelser med pensionsbranchen har været så dårlige, at jeg i dag har allieret mig med Formuepleje og selv står for at investere min opsparing. Min tro på, at pensionsselskabet er på min side, er væk. De opførte sig nærmest, som om det er deres penge,« siger Pernille Ovesen i dag.

Vellivs pressechef Mikkel Bro Petersen kalder det en kedelig sag, hvor pensionsselskabet selvfølgelig skulle have fulgt op på, at man i løbet af 3 år ikke havde reageret på indbetalinger, der ikke var henvist til et pensionsdepot.

»Vi har siden ændret procedurer, så den fejl kan ikke ske igen. Helt generelt skal man som pensionsopsparer ikke være nervøs for, om pengene indgår på det rette depot. Alligevel vil vi anbefale, at pensionskunder følger op på deres pensionsordninger i forbindelse med jobskifte og skifte af pensionsleverandør,« siger Mikkel Bro Petersen.

Camilla Winther er som Pernille Ovesen blevet skeptisk overfor pensionsbranchen. Selv nu er oplysningerne om hendes skjulte opsparing sparsomme. Og det er uklart, om pensionen har været skjult siden oprettelsen i 2007.

»Det er, som om de hele tiden lægger sten i vejen for mig ved at gøre det svært at se, hvad forløbet egentlig har kostet mig. Man kan mene, at det er et lille beløb, men hvis de 7.000 kr. var blevet forrentet med 3,5 pct. om året, havde jeg haft over 11.000 kr. nu og mere som pensionist,« konstaterer hun.

Læs også
Top job