Privatøkonomi

Vent til næste år: Sådan får du et større fradrag på din pension

Det nye pensionsfradrag er attraktivt for alle, men mest for en bestemt befolkningsgruppe.

Jo tættere du er på pensionsalderen, desto vigtigere er det at få styr på fradragsreglerne. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen

Hvem siger nej til et ekstra fradrag? Risikoen for at gå glip af et er til stede for alle, der har mere end 15 år til folkepensionen.

Specielt de, der er født i 1968, skal være opmærksomme på det. Også selvstændige, der ofte begynder indbetalingerne sent, og lavt lønnede skal holde godt øje med, hvornår de indbetaler.

Forklaringen på skismaet er det relativt nye ekstra fradrag for pension. Det får man af de første 74.700 kr., man indbetaler. Men der er stor forskel på, hvor meget fradraget er værd. Hvis man har mere end 15 år til pension, er fradraget 12 pct. Hvis man har 15 år eller mindre, er fradraget 32 pct.

»Det betyder, at man skal være opmærksom på sine fradrag, når man vurderer, om og hvornår man skal øge indbetalingen på sin pension,« siger cheføkonom i Danica Mads Moberg Reumert.

Han har regnet på, hvilke konsekvenser det får, hvis danskere tæt på 15 års-grænsen udskyder pensionen. En ekstra indbetaling på 5.000 kr. øger værdien af fradraget med 256 kr. Indbetaler man 50.000, stiger værdien med 2.560 kr.

De højst lønnede vil typisk indbetale mere end de 74.700 kr. Det svarer til 6.225 kr. om måneden.

Men de mange, der ikke indbetaler så meget, kan med fordel være opmærksomme på reglerne.

»Typisk er der mange, der her sidst på året indskyder ekstra. For nogen kan der imidlertid være større værdi i at vente til det nye år. Personer født i 1968 vil næste år få adgang til det ekstra fradrag,« siger Mads Moberg Reumert.

Det ekstra pensionsfradrag blev indført fra 2018 og indfases gradvist frem mod 2020. Det er altså fuldt indfaset nu. Fradraget er et såkaldt ligningsmæssigt fradrag. Det betyder, at skatteværdien af det er ca. 25,6 pct. afhængig af kommune.

Man får det ekstra fradrag for de første 74.700 kr., man indbetaler til en ratepension eller livsvarig livrente.

Læs også
Top job