Privatøkonomi

Flere danskere har sat fart på pensionsopsparingen: »I øjeblikket skal alt ses i lyset af coronakrisen«

Flere af kunderne i tre af landet største pensionsselskaber har skruet op for indbetalingerne.

Danskernes opsparinger er generelt vokset under coronakrisen, hvor diverse restriktioner blandt andet begrænsede mulighederne for at bruge penge. Foto: Brian Karmark

De danske pensionskunder har banket flere penge ind på deres opsparinger i år end tidligere. Sådan lyder det nu fra de tre store pensionsselskaber Sampension, PFA og Danica Pension.

Tal fra Sampension viser, at ca. 9.200 kunder i de første måneder løbende har indbetalt ekstra til pensionen. Til sammenligning lå det samme tal i samme periode i 2016 på ca. 5.000 kunder.

»Danskerne er flittige til at spare op helt generelt, både når det gælder opsparing i banken, boligen og pensionsopsparingen. Den tendens er taget til de seneste år, og det afspejler sig også i, at rekordmange nu sætter ekstra penge ind på pensionskontoen. Det er med til at booste danskernes pensionsformue, som i forvejen er den højeste i verden pr. indbygger,« siger Anne-Louise Lindkvist.

I Danica Pension har man opgjort tallene for januar til oktober, og her har man både registreret en stigning i engangsindbetalinger og en stigning i de løbende betalinger i forhold til 2020.

Engangsindbetalingerne ligger i kroner og øre 14 pct. over 2020-niveauet, og de løbende indbetalinger er steget med 12 pct. sammenlignet med samme periode i fjor.

»Det er positivt i den forstand, at man tager stilling til, hvad man har behov for, og at man så agerer på det. Men man skal huske at se på det samlet set - pensionsopsparingen er ét element. Den frie opsparing er f.eks. også et element,« siger Mads Moberg Reumert, der er cheføkonom i Danica Pension.

Hos PFA har man set på engangsindbetalingerne for de første 10 måneder af året, og her ligger tallet mere end 19 pct. over niveauet for samme periode i 2020. I PFA forklarer man stigningen med, at danskerne helt generelt sparer mere op, da vi lever længere, og vi har råd til at sætte lidt mere af til alderdommen.

»Og i øjeblikket skal alt ses i lyset af coronakrisen. Selv om smitten er blusset lidt op, er der ikke så stor utryghed i forhold til, om vi klarer det. Der er mere tryghed i økonomien og i forhold til jobbet,« siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA.

»Vi har haft et mindre forbrug under corona, så vi har penge stående, som vi ikke har brugt. Enten fordi vi ikke kunne eller fordi vi har holdt pengene lidt tættere til kroppen. Nogen af de penge går til forbrug, og nogen går til opsparingen,« siger Carsten Holdum.

Han vurderer, at det i øjeblikket er et godt tidspunkt at sætte flere penge af til pensionen.

»Man kan stå med penge, som man ikke kommer til at savne. Det er altid svært med penge, som man skal trække ud af sit normale budget,« siger Carsten Holdum.

I PFA peger man samtidig på, at tallene for ekstra indbetalinger kan slutte på et endnu højere niveau, når året er omme. Normalt er det nemlig højsæson for ekstra indbetalinger i slutningen af året.

»Så ved man, hvordan året er gået, og om der har været ekstra reparationer på bilen og om det er endt med en stor eller lille ferie, og så er der nogen, der sætter ekstra penge ind på pensionen,« siger Carsten Holdum.

Læs også
Top job