Privatøkonomi

Japanske investorer har solgt danske realkreditobligationer for rekordbeløb: »Det er bekymrende for boligkøberne«

Mens japanske investorer i de senere år har købt stort op i danske realkreditobligationer, er udviklingen vendt i år.

Japanske investorer kan få indflydelse på boligrenten herhjemme. Foto: Jens Hartmann Schmidt

Mens det danske boligmarked er ved at sænke farten efter at have kørt i overhalingsbanen under store dele af coronakrisen, kan landets boligkøbere blive ramt af modvind, som stammer fra den anden side af kloden.

Sådan lyder det fra Totalkredit, efter at der i nat kom nye tal fra det japanske finansministerium.

I september solgte de japanske investorer ud af deres beholdning af danske realkreditobligationer for 7,7 mia. kr. Det er det største salg, siden de japanske investorer for alvor gjorde deres indtog på det danske marked for realkreditobligationer i 2016.

Dermed har japanske investorer i løbet af årets første ni måneder reduceret deres portefølje af danske realkreditobligationer med ca. 14 mia. kr., og dermed ejer de japanske investorer nu samlet danske realkreditobligationer for ca. 100 mia. kr.

»Det er klart, at en udvikling, som vi så i september, kan gøre en lidt bekymret på boligkøbernes vegne, da en fortsat faldende tendens kan sætte sig i markedet. Det kan give dårligere kurser og dermed højere renter, når boligkøberne skal finansiere deres drømmebolig,« skriver Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Udviklingen i 2021 står i skærende kontrast til de foregående år, når man ser på de japanske investorers interesse for danske realkreditobligationer. Købene tog fart i midten af 2016, og hvert år siden har der været tale om køb for minimum 9 mia. kr. De japanske opkøb toppede i 2019 med lidt over 38 mia. kr. Men i år har historien altså været en anden.

I Totalkredit peger man dog på, at afkastet på danske realkreditobligationer vil kunne afbøde salgslysten. Afkastet er nemlig blevet forbedret.

»Gode afkastmuligheder vil med andre ord holde hånden under japanernes interesse for dansk realkredit,« lyder det fra Sune Malthe-Thagaard, som peger på, at afkastet er blevet forbedret efter Nationalbankens seneste rentesænkning.

»Den lavere rente i Danmark gør nemlig, at valutaafdækningen til japanske yen giver et ekstraafkast oveni selve renten på obligationen, og det gør danske realkreditobligationer mere attraktive,« skriver Sune Malthe-Thagaard.

Læs også
Top job