Privatøkonomi

Her har interessen for boliglån med variabel rente gjort comeback

Hos Totalkredit er antallet af tilbud på flekslån nået op på det højeste niveau i næsten fire år.

Mens det samlede antal lånetilbud er faldet i 2021, har man i oktober oplevet en stigning i antallet af lånetilbud på flekslån hos Totalkredit. Foto: Thomas Borberg

Interessen for lån med variabel rente har gjort comeback hos realkreditkæmpen Totalkredit. Antallet af lånetilbud på flekslån er nemlig steget til et flerårigt toppunkt hos Totalkredit. Mens Totalkredit i september gav 1.913 lånetilbud på flekslån, steg tallet i oktober til 2.487.

Det er det højeste niveau siden december 2017 i Totalkredit, og her lyder det, at forklaringen skal findes i den seneste tids rentestigning.

»Det er helt naturligt, at interesse for lån med variabel rente stiger, når renten på fastforrentede lån stiger. Det bliver så at sige dyrere at vælge fast rente og dermed få den fulde rentesikkerhed i al den tid du har lånet,« skriver Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, i en kommentar.

Det er de såkaldte F3- og F5-lån, der har tiltrukket sig interesse i Totalkredit. Men samtidig har 2021 for Totalkredit også budt på en stigende interesse for den type lån, hvor renten bliver fastsat hvert halve år. Fastforrentede boliglån er dog fortsat det lån, der er mest populært hos Totalkredit.

Stigningen i interessen for lån med variabel rente kommer i en tid, hvor det samlede antal lånetilbud på hele markedet har været faldende. Hvor der i januar 2021 blev givet 36.789 lånetilbud, endte tallet for oktober på 23.144. Af dem var næsten 7.000 til danskere, som var på udkig efter en bolig.

I Totalkredit peger man på, at tallet har været faldende pga. et lavt konverteringsniveau i øjeblikket. Niveau for lånetilbud er dog på et »moderat niveau«. Pilen kan dog hurtigt begynde at pege opad, lyder det fra Totalkredit.

Det kan ske, hvis renterne fortsætter op. Dermed bliver der åbnet for, at flere kan konvertere deres lån og dermed høvle af deres restgæld.

»Vi kunne se, at konverteringslysten rykkede lidt på sig i sidste uge, hvor 2 pct.-lånet med 10 års afdragsfrihed var åbent i fire dage. Her var nogle boligejere hurtige og greb muligheden for at skifte deres 0,5- og 1-pct.-lånet ud med et lån på 2 pct. og skar dermed en god luns af deres gæld,« skriver Sune Malthe-Thagaard.

Læs også
Top job