Privatøkonomi

Om 39 dage forsvinder historisk milliardafgift fra danskernes elregning

Virksomheder og elkunder har tidligere betalt milliarder i årlig støtte til især vindmølleejere. Det er sket via en særlig grøn elafgift – den såkaldte PSO-afgift.

Det daværende Dong Energy - i dag Ørsted - står bag Anholt-parken, som sikrer energikoncernen en fast pris på 1,05 kr. pr. leveret kilowatt-time. Den høje garantipris er historisk kommet i hus via PSO-betalinger fra elkunderne. Arkivfoto: Dong Energy.

Den grønne elafgift dukkede op i 1998, og siden har elkunderne betalt et tocifret milliardbeløb i såkaldt PSO-afgift over elregningen.

1. PSO-afgiften. Den grønne elafgift har i årtier flyttet penge fra elkunders lommer til først og fremmest vindmølleejere, som siden 1998 har modtaget støtte til opførelse af både land- og havmøller. De grønne milliarder er også havnet hos fjernvarmeværker og ejere af biogasanlæg. Da PSO-afgiften toppede i midten af 2010’erne, lå afgiften på over 0,20 kr. pr. kilowatt-time (kWh). For en husstand med et typisk elforbrug betød det en årlig PSO-regning på op mod 1.000 kr...

Læs også
Top job