Privatøkonomi

Efter kursfest: Overvej at sænke indbetalingerne til din pension

De første 10 måneder af 2021 har været den rene aktiefest, og det kommer pensionsopsparere til gode på mere end én måde.

Artiklens øverste billede
De buldrende aktiemarkeder har givet danske pensionsopsparere en kæmpegave i år. Foto: Richard Drew/AP

Aktiekursernes himmelflugt de seneste tre år kan give mange pensionsopsparere besparelser her og nu.

Gevinsterne har været så store, at de skal overveje at indbetale mindre på deres pensioner fremadrettet.

På kun ét år har en pensionsopsparer med en pension på 1,5 mio. kr. tjent 200.000 kr. mere end den, der har ladet pengene stå, viser beregninger fra Danica. Udgangspunktet er den månedlige afkastopgørelse fra den uafhængige investeringsrådgiver og analytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Der er ovenikøbet tale om middel risiko.

»Afkastene har været så høje de seneste år, at det er værd at overveje, om man er på sporet med sin opsparing. Det er jo ikke sikkert, at man ønsker at overgå sine oprindelige mål,« siger Danicas cheføkonom, Mads Moberg Reumert.

For pensionskunder med 20 år til pension og middel risiko indebærer årets første 10 måneder, at afkaståret 2021 er blandt de bedste nogensinde.

I en sammenligning med tidligere års afkast de første 10 måneder placerer 2021 sig på en tredjeplads siden 2006, kun overgået af 2019 og 2009.

»Danske pensionskunder er bredt set blevet forkælet med høje afkast de seneste år. Det er vigtigt at være opmærksom på, at vi ikke kan forvente lige så høje afkast i de kommende år. Det indstiller vi vores rådgivning efter,« siger Mads Moberg Reumert.

Han opfordrer på baggrund af aktiernes himmelflugt til, at alle tjekker deres pensionsopsparing og overvejer, om der skal ske ændringer.

»Man skal stille sig selv spørgsmålet: Skal jeg nedsætte min opsparing? Hvis man man for tre år siden, havde lagt en plan, følger man den så stadigvæk? Det er et godt tidspunkt at tage stilling til,« mener Mads Moberg Reumert.

Hvis man lader sit pensionsselskab investere for sig, løftes der gradvist risiko af, jo tættere man kommer pensionsalderen.

Flere og flere fortsætter dog med at løbe høj risiko på pensionen. Det kan give mening, da vi bliver ældre og ældre, og den sidste del af pensionen måske først udbetales om 20 eller 25 år. I den mellemliggende periode skal man jo også have et fornuftigt afkast.

Man skal ikke nødvendigvis skifte risikoprofil, mener Mads Moberg Reumert. Tværtimod skal man holde sig til den risiko, man har besluttet sig for, da man begyndte sin opsparing - eventuelt justeret for ændringer undervejs.

»Nogle er klar til at tage fuld skrald på risikoen. Det er lidt op til, hvem man er. Den enkelte skal mærke, hvordan man har det i maven, og man skal tænke langsigtet,« fastslår Mads Moberg Reumert.

Han henviser til perioden omkring den første nedlukning i marts sidste år. Umiddelbart faldt aktiekurserne markant, men de kom sig igen på rekordtid og har kun kendt én vej siden, og det er opad.

Når man sammenligner investerede med ikke investerede pensioner, tager man udgangspunkt i de såkaldte ”samfundsforudsætninger”. De beregnes af Rådet for Samfundsforudsætninger. Der tages udgangspunkt i bl.a. renteniveau, inflation og andre økonomiske nøgletal.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.