Privatøkonomi

Folkepensionister har fået rekordstort løft i indkomsten, og mere er på vej

Rekordmange private pensionsordninger er langtfra eneste forklaring på pensionisternes markante indkomstfremgang.

Artiklens øverste billede
Det har aldrig været mere attraktivt at arbejde ud over sin folkepensionsalder, og det bliver endnu mere attraktivt. Arkivfoto: Thomas Borberg

Pensionisternes indkomst er steget markant mere end lønmodtagernes.

Fra 1994 til 2020 er folkepensionisternes gennemsnitlige indkomst før skat steget med 43 pct. Lønmodtagernes indkomster er i samme periode steget med 39,9 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Danica har folkepensionister aldrig haft flere penge til rådighed. På kun et år er indtægterne efter skat vokset med 10.500 kr. Den udvikling vil fortsætte, lyder det fra de to pensionsselskaber Danica og Sampension.

For fremgangen er i høj grad båret af offentlige tilskud og lempelser, og dem kommer der flere af.

»Det er glædeligt, at pensionister får flere penge til rådighed. Det giver dem bedre mulighed for at udleve deres drømme og forventninger til pensionslivet,« mener Mads Moberg Reumert, der er cheføkonom for Danica.

Flere og flere danskere arbejder nu ud over folkepensionsalderen, og det giver bonus i form af pensionstillæg, men i høj grad også af den skattefri seniorpræmie. Den blev udbetalt for første gang i 2020 til 3.600 personer. I år får en pensionist knap 44.000 kr. for at arbejde videre et år efter pensionsalderen. Efter to år ryger der yderligere 26.000 skattefrie kroner ind på kontoen.

Modregningsreglerne er også blevet forbedret. Tidligere ville en ekstra lønindkomst på 100.000 kr. reducere den offentlige pension med 30.900 kr. Den reduktion er væk, og det giver altså 30.900 kr. ekstra om året før skat. Modregningen fylder også mindre, når ægtefællen arbejder.

Når man udskyder sin tilbagetrækning, giver det opsparingen et boost, fastslår Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

»Senere tilbagetrækning giver en længere periode med løn, pensionsindbetalinger og afkast. Det booster opsparingen og dermed indkomsten som pensionist,« siger hun.

Der er også kommet langt mere fleksibilitet. Arbejder man ud over sin officielle pensionsalder, er man sikker på at få en højere pension resten af sit liv.

Siden 2018 har man kunnet vælge at få et års pensionsudbetaling på 78.216 kr. på én gang, hvis man blev et år ekstra. Bliver man to år ekstra, får man det dobbelte.

Det er også muligt at få den ekstra pension udbetalt over 10 år. Bruger man en af de to modeller, får man flere penge på kort sigt og kan derfor øge forbruget i de første år som pensionist.

At de offentlige pensioner fylder så meget i fremgangen, er godt nyt for de generationer, der ikke automatisk har været en del af en pensionsordning og dermed stort set ingen pensionsformue har, mener Mads Moberg Reumert.

»Det gør det mere attraktivt at arbejde længere, men også ved siden af folkepensionen. Samtidig mindsker det modregningen i ens private pensioner.«

Det slår i sagens natur også igennem, at danskernes pensionsformue sætter rekord. Den samlede pensionsformue blandt danskerne var på 2.776 mia. kr. efter skat i 2020. Det betyder, at danskerne har en gennemsnitlig pensionsformue på 590.000 kr.

»De stigende opsparinger bidrager til, at vi rent samfundsøkonomisk er godt rustet til at håndtere det forhold, at andelen af ældre herhjemme vil stige markant fremover, i takt med at vi lever længere,« mener Anne-Louise Lindkvist.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.