Privatøkonomi

Beregning: Gabet mellem offentlig ejendomsvurdering og salgspris er enormt

Siden 2011 er de reelle salgspriser i den grad stukket fra de offentlige ejendomsvurderinger. Nogle steder er salgsprisen dobbelt så høj.

Husene på Frederiksberg er stukket fra de offentlige ejendomsvurderinger fra 2011. Foto: Lars Krabbe

Det er nok ikke gået manges næse forbi, at det offentlige har haft en del bøvl med ejendomsvurderingerne. I de seneste par år har de været suspenderet, så indtil de nye vurderinger lander, er det reelt tallene fra 2011 der har været gældende.

I de 10 år, der er gået siden 2011, er gabet mellem de offentlig ejendomsvurderinger og de reelle salgspriser dog kun blevet større og større.

Det viser de nyeste beregninger fra boligsiden.dk. I 2021 er huse i Danmark i gennemsnit blevet solgt til en pris, der er 45 pct. højere end den offentlige vurdering.

»I de første år efter 2011 lå den reelle salgsværdi 4-6 procent højere end den offentlige ejendomsvurdering. Men særligt fra 2015 og frem er afstanden mellem de to værdier øget. I 2015 lå den reelle salgsværdi således 13 procent højere end den offentlige vurdering, og i år er husene i gennemsnit solgt til en pris, der er 45 procent højere end den offentlige vurdering,« forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden til boligsiden.dk.

Ifølge Boligsiden, er der ingen af Danmarks 98 kommuner, hvor den gennemsnitlige salgspris for huse i 2021 ligger under de 10 år gamle offentlige ejendomsvurderinger. Dog er der kommuner, hvor forskellen ikke er stor, eksempelvis Lolland, Langeland og Skive.

Helt modsat forholder det sig i Københavnsområdet. Det er her, den største forskel mellem ejendomsvurdering og salgspris findes. I kommuner som Hvidovre, Tårnby og Frederiksberg nærmer forskellen sig 100 pct. Det samme gør sig gældende i øvrige omegnskommuner, skriver boligsiden.dk

»Det er et stort spænd, der er mellem den offentlige ejendomsvurdering og den reelle salgspris, men der er immervæk også sket en del på boligmarkedet i de 10 år, hvor der af forskellige årsager ikke er lavet nye vurderinger. Derfor er det også positivt, at de nye offentlige ejendomsvurderinger nu er på vej ud til boligejerne, som forhåbentlig derigennem kan få et mere retvisende billede af værdien af deres bolig,« siger Birigit Daetz til boligsiden.dk

De offentlige ejendomsvurderinger har gennem de seneste 10 år været notorisk forsinket grundet et ikke-fungerende IT system. Vurderingsstyrelsen har rettet op på fejlene, og er allerede nu begyndt at sende nye ejendomsvurderinger ud. Det arbejde fortsætter i 2022.

Læs også
Top job