Privatøkonomi

Endnu et vildt prisår: Her er huspriserne steget og faldet mest

Artiklens øverste billede
København set fra Rådhustårnet. Foto: Morten Langkilde

Endnu et år er så småt ved at være gået; et år hvor coronavirussen har sat dagsordenen og endnu et år, hvor boligmarkedet - ligesom i 2020 - har klaret sig over alt forventning.

Et rekordstort antal har købt bolig, priserne er skudt i vejret - og når det gælder danskernes foretrukne boligform, huset, er kvadratmeterne blevet markant mere værd.

Det skriver boligmediet Boliga.dk.

For hvor kvadratmeterprisen på de villaer og rækkehuse, der var til salg på det danske boligmarked 1. december sidste år, lå på omkring 14.500 kroner, er det nu oppe på den anden side af 15.900 kroner.*

Det er en solid prisstigning på ni procent på bare et år - og mere end boligøkonomerne havde regnet med, fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit:

- Da vi gik ind i 2021 forventede vi, at huspriserne ville stige med knap seks procent, og på det tidspunkt blev det anset for at være en meget optimistisk prognose. Til sammenligning spåede både Danmarks Nationalbank, de økonomiske vismænd og regeringen, at huspriserne ville stige med cirka tre procent.

- Nu står vi så ved slutningen af året og kan konstatere, at selv de mest optimistiske prognoser skød for lavt. Handelsaktiviteten har sat nye rekorder, og boligpriserne er braget i vejret, siger hun til Boliga.dk.

De høje prisstigninger svarer til, at et gennemsnitligt parcelhus på eksempelvis 170 kvadratmeter i december sidste år kostede lige under 2,5 millioner kroner, i dag koster det lidt over 2,7 millioner kroner.

Her er priserne steget mest

Det er stort set hele landet, der har nydt godt af de stigende huspriser, men der er særligt nogle områder, hvor markedet har skudt afsted med raketfart:

Årets helt store prisvindere er den nordjyske ø-kommune Læsø, hvor kvadratmeterprisen på de udbudte villaer lige nu ligger på 9.919 kroner efter en prisstigning på næsten 29 procent.

Også i forstadskommunen Brøndby er priserne eksploderet - og husene koster nu over 35.000 kroner pr. kvadratmeter efter en solid stigning på næsten 25 procent.

- Hvis man kigger på husprisudviklingen i et enkelt år, er der ofte nogle kommuner, der løber fra flokken, uden at de i øvrigt har ret meget til fælles. Sådan har det også været i år, og den primære forklaring skal næsten altid findes i lokale forhold, siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.dk.

- For eksempel kan det være flere af de bedst beliggende boliger, nyere boliger eller boliger i god stand , som der er kommet flere til salg af end før.

Nogle kommuner halter stadig efter

Der er dog også områder i landet, hvor der omvendt ikke er sket det helt store på boligmarkedet i år - enkelte steder er huspriserne endda faldet.

Det er tilfældet i den midtjyske kommune Skive, hvor kvadratmeterprisen for en villa til salg i øjeblikket ligger på lige over 7.000 kroner, hvilket er seks procent lavere end prisniveauet sidste år ved samme tid. Derudover ligger Billund og Odder Kommune - ligeledes i det jyske - også lavt med prisfald på omkring fem procent begge steder.

- Generelt er boligpriserne steget mere på Sjælland end på Fyn og i Jylland, og derfor er det ikke overraskende, at nogle af de kommuner, der har oplevet stilstand eller ligefrem tilbagegang, er beliggende vest for Storebælt. Det er dog vigtigt at huske på, at den kommunale prisudvikling påvirkes af mange tilfældigheder og sagtens kan svinge en del fra måned til måned, siger Lise Nytoft Bergman til Boliga.dk.

Ifølge Boliga.dk er det kun i ni ud af landets 98 kommuner, hvor huspriserne ikke er steget siden december sidste år.

Se huspriserne i din kommune her

Boliga

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.