Privatøkonomi

Strateger advarer mod danske aktier: »Vi har for mange af de forkerte aktier«

Danske aktier er røget i skammekrogen hos mange internationale investorer, vurderer strateger.

Artiklens øverste billede
Danske aktier er kommet i modvind på det seneste. Foto: AP/Eyevine Eyevine

Danske aktier røg som nogle af de første ind i den modvind, der ramte finansmarkedet mod slutningen af 2021. De kan også blive nogle af de sidste, der kommer i vælten igen, mener en række aktiestrateger.

Derfor kan det ifølge strategerne være en god ide at fravælge danske aktier de kommende måneder.

»Over de sidste 10-11 år har vi været i et miljø, hvor renterne var lave og væksten lidt sløv. I det miljø har danske aktier klaret sig godt. Men nu er vi en situation, hvor renterne stiger, og der er fokus på aktier, der ikke er for dyre. Det er ikke godt for danske aktier,« siger Ib Fredslund Madsen, chefstrateg i Jyske Bank.

Det gik i november op for markederne, at den amerikanske centralbank vil stramme pengepolitikken hurtigere end ventet for at dæmpe inflationen. Det sendte renterne op overalt i verden og trak penge ud af de dyreste dele af aktiemarkedet.

Det efterfølgende udsalg ramte de danske aktier som nogle af de første. Det danske C25-indeks toppede således i midten af november og er siden faldet omkring 10 pct.

De store teknologiaktier i amerikanske Nasdaq 100 toppede først den 27. december og har siden tabt omtrent 10 pct. Derefter fulgte en top i amerikanske S&P 500 den 3. januar og i det brede Eurostoxx 600 den 4. januar. De to indeks handler nu henholdsvis 6,5 pct. og 3 pct. under deres rekordniveau.

»Truslen om rentestigninger skabte en generelt sur stemning i markedet, men en ekstra sur stemning i Danmark, fordi vi har for mange af de forkerte aktier, der bare bliver hældt ud af udlandet,« siger Lars Skovgaard Andersen, strateg i Danske Bank.

Siden januar 2000 er danske aktier tæsket op i forhold til resten af verden. MSCI Denmark har skabt afkast på omtrent 660 pct. i euro. I samme tidsrum har MSCI World kun givet omkring 110 pct.

Afkastet i danske aktier har dog penduleret voldsomt over og under, hvad de globale indeks har præsteret de seneste år. 

I 2018, hvor den amerikanske centralbank sidste gang skubbede renterne op med sin pengepolitik, faldt MSCI Denmark næsten 13 pct. målt i euro. Det brede MSCI World faldt kun 5,8 pct. i samme valuta.

I 2019 tog vi lidt tilbage med et afkast på ca. 28,5 pct. mod 27,5 pct. i MSCI World. 

Men det var i 2020, at det stak af for de danske aktier. De rettede sig langt hurtigere efter nedsmeltningen i februar og marts og endte året med et afkast i MSCI Denmark på 30 pct. Det var hele seks gange højere end i MSCI World. 

I midten af januar 2021 gik det dog galt igen for de danske aktier, da investorerne blev trætte af de dyre grønne aktier som Vestas, Ørsted og Rockwool. 

Det tyngede gevaldigt i indekset, som dog alligevel gav et afkast på 26 pct. båret frem af heftige stigninger i mange medicinalselskaber og i A.P. Møller-Mærsk. 

Det kunne dog ikke måle sig med afkastet på 30 pct. i MSCI World. 

De grønne aktier falder stadig, men nu er kurserne på medicinalselskaber som Ambu, Bavarian Nordic, Coloplast og Genmab begyndt at vakle. 

Det tyder ifølge strategerne på, at den negative enegang for de danske aktier kan fortsætte den kommende tid. 

»Når medicinalselskaberne er pressede, så får de danske aktier det svært,« siger Ib Fredslund Madsen.

»Vi er måske også blevet forkælede i Danmark af de mange store stigninger. Vi har vænnet os til, at Danmark skal slå verden, men naturloven gælder også for danske aktier,« siger Ib Fredslund Madsen.

»Vi har for mange af de forkerte aktier, der bare bliver hældt ud af udlandet«

Lars Skovgaard Andersen, strateg i Danske Bank

Selvom markedet kan rette sig i perioder hen over de kommende dage, uger og måneder, så mener han ikke, at modvinden for de danske aktier forsvinder, før renterne finder et plateau hen over sommeren. 

Det skyldes ifølge Sydbank ikke mindst, at danske aktier trods kursfaldene stadig er meget dyre. 

Kun 8 ud af de 25 store danske aktier i C25-indekset handler ifølge Sydbank til en såkaldt P/E forward (price/earning de kommende 12 måneder), der ligger på linje med eller under gennemsnittet i de europæiske aktier. Resten ligger langt over. Ni af dem har endda en PE, som er mindst dobbelt så høj. Mange af dem er medicinalselskaber.

»Jeg synes, at man som dansk investor bør se ud på de andre markeder i Europa, som er væsentligt billigere prisfastsat end herhjemme,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.