Danskere med garanteret gaspris kan tjene godt på at skifte leverandør
Gevinster på op til mere end 10.000 kr. for en dansk husstand ved at udskifte gasleverandør.
Gasprisen risikerer at stige til nye højder, hvis russerne invaderer Ukraine og temperaturen falder. Derfor kan der være mange penge at spare som forbruger, hvis man vælger den rigtige leverandør. Og det er langt fra altid den største.
På hjemmesider reklamerer nogle af Danmarks største leverandører af gas med muligheden for at fastfryse gasprisen et år frem i tiden.
»Med et stabilt naturgasforbrug får du altså en forudsigelig gasregning uden ubehagelige overraskelser. Uanset hvor meget gaspriserne stiger, er du sikret billig naturgas til den aftalte pris,« lyder en beskrivelse af produktet hos Norlys, der med sine 735.000 andelshavere er Danmarks største andelsejede energiselskab.
Men ifølge sine egne prisindberetninger til statsejede Energinet, der driver Gasprisguiden.dk, kan en beboer af et typisk stort gammel hus lige nu spare lidt over 10.000 skattefrie kroner årligt ved at skifte til Danmarks næststørste andelsejede energiselskab Seas NVE.
»De priser der findes på gasmarkedet indenfor ”fastpris 12 måneder” har en stor afhængighed til den høje risikoprofil, vi ser i øjeblikket, og vi kan ikke vurdere, hvad de øvrige leverandører lægger ind i deres prissætning af denne risiko. Derfor kan priserne variere fra dag til dag selskaberne imellem,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Norlys til spørgsmålet om, hvorfor det er så meget dyrere at sikre sin gaspris hos dem.
Finans’ gennemgang af samtlige indrapporterede prisdata siden gasprisernes himmelflugt i efteråret viser, at Norlys kun en enkelt dag har kunnet udbyde en etårig fastpris-gaskontrakt til en marginalt lavere pris end Seas NVE.
Og prisforskellen har i en periode fra 28. december til 12. januar været væsentligt større end i dag svarende til, at der skulle betales en ekstra varmeregning på mere end 1.400 kr. om måneden for det, Energinet definerer som et stort ældre hus med fastpriskontrakt hos Norlys.
Hos Forbrugerrådet Tænk opfordrer cheføkonom i bæredygtigt forbrug Martin Salamon gaskunderne til at sammenligne priser og stemme med fødderne, hvis prisen er til det.
»Vi har en skattefinansieret hjemmeside kaldet gasprisguiden.dk, hvor selskaberne skal indberette deres priser. Den giver et objektivt billede af prisen. Der er al grund til at benytte sig af den tjeneste, for det er nemt at skifte gasleverandør. Og selv hvis man har indgået en kontrakt på levering af gas til fastpris i et år, har kunden mulighed for at komme ud af kontrakten efter et halvt år,« siger Martin Salamon.
Ifølge cheføkonomen har danskerne i dag ikke tradition for at søge efter den billigste gaspris, selvom de lange fastpriskontrakter hos Norlys viser, at der kan hentes store skattefrie gevinster.
Markedets i øjeblikket billigste udbyder af de lange kontrakter er selskabet DCC Energy, der konstant siden 1. november sidste år har tilbudt de billigste faste priser for leverancer af gas et år frem i tiden.
»Jeg er glad for, at vores tilgang til at sikre de laveste priser til kunder er lykkedes. Dels fordi vi har lave omkostninger, og fordi vi har en løbende prissikring. Vi har oplevet en markant stigende forespørgsel på fastprisprodukter og antallet af faktisk indgåede fastpriskontrakter. Vi er en af de mindre spillere på privatmarkedet, men en del af den tilgang, som vi oplever på privatkundemarkedet, kommer fra andre selskaber. Men af konkurrencehensyn kan jeg ikke komme det nærmere,« siger Heine Winding Lauenborg, der er markedschef for naturgas hos DCC Energi.
SEAS NVE har igennem den seneste uge budt ind med en pris, der kun er et mulehår fra DCC Energis tilbud.
»Vi har været gode til at forudsige markedet og sikre os, at vi ligger på et fornuftigt niveau. Blandt andet har vi et fysisk gaslager, som vi har prissikret løbende. Og så har vi indgået bilaterale aftaler med andre i markedet , der har en interesse i at kunne sikre en salgspris for noget gas ude i Nordsøen eller noget overskudsgas i et lager,« vurderer Jack Michael Kristensen, der er funktionschef for energihandel hos Seas NVE.
Det aktuelt absolut dyreste selskab på 12 måneders fastpriskontrakter er SK Energi, der ejes af Slagelse Kommune. Selskabet er en lilleput i forhold til de andre i sammenligningen på grund af sine kun 1.200 gaskunder. Derfor har det ifølge kommerciel chef Carsten Fischer ikke været et område, som man har haft mulighed for at allokere mange ressourcer til.
Men er det i det hele taget en god idé at sikre sig en fast gaspris et år frem i tiden?
Ifølge energianalytiker Kristian Rune Poulsen fra brancheorganisationen Dansk Energi er der ikke noget entydigt svar på det spørgsmål.
»Der er udsigt til et lille fald for gasprisen i løbet af foråret. Men jeg tror tidligst, at vi kan nå en normalisering af prislejet i sommeren 2023. Og så er der to store x-faktorer for gaspriserne, der kan ændre det billede. Det er vejret og russerne. I den nuværende situation vil koldere vintervejr eller øget usikkerhed omkring situationen i Ukraine udløse stigninger,« siger Kristian Rune Poulsen.