Privatøkonomi

Investeringsøkonom: Dette indeks indikerer, at der er storm på aktiemarkederne

VIX-indekset er steget mærkbart siden årsskiftet, og det er nu på et højere niveau end normalt.

Mens 2021 bød på flotte afkast på aktiemarkederne, har 2022 indtil nu udviklet sig meget anderledes. Foto: Reuters/Andrew Kelly/File Photo

Uroen på aktiemarkederne har nu resulteret i en form for stormvarsel fra det såkaldte VIX-indeks, der i folkemunde bliver kaldt for frygtens indeks.

Sådan lyder det fra Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

»VIX-indekset er en god temperaturmåler på investorernes blodtryk og sindstilstand, og det tegner et klart stresset billede af udviklingen i udvalgte aktivklasser. Den gode nyhed er, at det ikke behøver at sprede sig meget. Den dårlige nyhed er, at det ikke har spredt sig mere, og risikoen for yderligere spredning består,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Mens de store amerikanske indeks fredag faldt med mellem 1,3 pct. og 2,72 pct., steg VIX-indekset med mere end 12 pct., så det nåede op i et niveau på 28,85. Dermed er VIX-indekset steget med mere end 67 pct. siden nytår.

VIX-indekset viser den forventede volatilitet - altså det forventede udsving - på det amerikanske aktiemarked. Indekset er ikke knyttet direkte til handlen på aktiemarkedet. Det er i stedet baseret på handlen med optioner på det store amerikanske S&P 500-indeks.

»Jo større udsving er, jo dyrere er det at købe en forsikring mod yderligere nedtur. Det svarer lidt til prisen på en forsikring. Jo flere indbrud, der har været på den gade, hvor du bor, jo større er risikoen for, at du også får uanmeldte og uønskede gæster, og jo dyrere vil din forsikringspræmie være. Når det drejer sig om aktier, handler det om udsving. Udsving er lig usikkerhed. Store udsving er stor usikkerhed,« forklarer Per Hansen.

Siden årsskiftet er det amerikanske Dow Jones-indekset faldet med næsten 6 pct, S&P 500-indekset er faldet med næsten 8 pct., mens Nasdaq-indekset er nede med tæt på 12 pct.

»Det er efter min mening ikke begyndelsen til en meget stor nedtur, men yderligere fald kan bestemt ikke udelukkes. Det hele blev startet af investorer, som var uforberedte på, at renterne nu skal til at stige, og hvad det kommer til at betyde. Interessant er det, at renterne reelt ikke har bevæget sig ekstremt meget endnu, men fornemmelsen for, hvad der kan ske, er gået fra ignorance til frygt,« lyder det fra Per Hansen.

På trods af stigningen i VIX-indekset ligger det fortsat meget langt fra det tidligere toppunkt, der er blev nået i marts 2020. Her nåede indekset op på mere end 82, hvilket var nok til at slå den tidligere rekord fra finanskrisen. Denne blev nået i november 2008, da indekset nåede op over 80.

Læs også
Top job