Serier

Så hårdt rammes din økonomi af chokket fra inflation og renter

Inflationen og renterne stejler og har udløst en bølge af prisstigninger, som økonomerne først venter tørrer ud næste år.

De stigende renter
Det helt store økonomiske chok vil for mange være de stejlende benzinpriser. Beregninger viser, at en typisk familie, der tager bilen på arbejde, vil komme af med op mod 7.000 kr. mere i 2022, hvis de nuværende priser holder. Foto:  Miriam Dalsgaard/Polfoto

Næsten ligegyldigt hvor blikket rettes hen, har 2022 lagt et dræn i danskernes tegnebøger og opsparing.

»Priserne er steget kraftigt på områder, man ikke bare kan vælge fra i budgettet. Lige nu vil de fleste derfor opleve, at der er færre penge tilbage, når alle udgifter er betalt. Og nogle må tære på opsparingen. Heldigvis er danskerne meget robuste økonomisk,« siger privatøkonom Louise Aggerstrøm, Danske Bank.

Kraftig inflation har sendt renterne i vejret. Det er et opgør med et årtis lavinflation og faldende renter. Finans undersøger konsekvenserne.

Økonomerne venter høj inflation og stigende renter resten af året. Rentestigningerne fortsætter i 2023, mens inflationen fra efteråret ventes at falde gradvist.

Dagligvarer

Dagligvarer er 7 pct. dyrere end sidste år. Og nogle fødevaregrupper er steget 20 pct. på et år. De største prishop har ramt madolie og animalske produkter som mælk, æg, smør og kød.

Nu er også cigaretter steget i pris, mens hård spiritus er blandt de få varer, der er blevet billigere.

Forbrugerøkonomer venter, at priserne på dagligvarer i alt vil stige op til 10-15 pct. i år. Noget af det, som ventes at stå overfor yderligere prishop, er hvede. Ukraines hvedeproduktion falder på grund af krigen, så priserne på alskens produkter med indhold af hvede ventes at stige yderligere.

Ifølge Nordea er priserne lige nu steget så meget, at en familie med to voksne og to børn og månedlige indkøb for 5.000 kr. skal bruge 5.335 kr. for samme mængder som i fjor. Det giver en merregning på godt 4.000 kr. om året til mad.

Elektricitet

Elprisen eksploderede, da Rusland gik ind i Ukraine. Den har svinget meget op og ned i 2022, men hele tiden på et markant højere niveau end sidste år.

Forbrugerøkonom Ida Marie Moesby, Nordea, venter store udsving i priserne et godt stykke tid endnu. Hun advarer om, at priserne på el og energi permanent vil være højere end tidligere, hvis Danmark gør sig uafhængig af russisk naturgas.

Den rå markedspris på el på Nord Pool svinger lige nu omkring 2 kr. pr. kWh. Det svarer til en markedspris efter afgifter og moms mm. for forbrugerne på ca. 4 kr. pr. kWh.

Danske Banks modelfamilie på to voksne og to børn skal forventeligt betale over 40 pct. mere for el i år, idet regningen ventes at blive godt 4.500 kr. højere end de godt 9.700 kr. i 2021.

Bilen

Benzinen gør ondt hos mange familier, og flere siger allerede, at de kører mindre.

Prisen på benzin er på et år steget fra ca. 11,39 kr. pr. liter til 15,99 kr. pr. liter den 10 maj. Med afsæt i en bil, der kører 17 km pr. liter, og en familie der kører 50 km om dagen, stiger udgiften ifølge Nordea fra ca. 12.000 kr. om året til knap 17.000 kr. om året – altså ca. 4.800 kr. mere end sidste år med det nuværende prisniveau.

Priserne svinger, men vil også efter en afslutning af krigen i Ukraine ligge på et højere niveau end i 2021.

Ifølge Vejdirektoratet kan bilisten spare på brændstofregningen ved at sænke farten lidt. Hvis der køres 5 km/t langsommere, sparer det 5,8 pct. brændstof ved hastigheder over 100 km/t.

Opvarmning

Varmeregningen afhænger fuldstændig af, hvordan ens bolig varmes op. Mange fjernvarmebrugere betaler det samme som sidste år. Nogle endda lidt mindre.

Det gør rigtig ondt hos de ca. 400.000 husstande, der har naturgasfyr. Især hvis de ikke kan blive tilsluttet fjernvarmenettet eller får sat en varmepumpe op.

Danske Bank regner med en meromkostning på over 6.000 kr. om året til modelfamilien, mens Nordea siger, at meromkostningen kan komme helt op på 10.000 kr. om året.

Frisøren

Mens fødevarepriserne løber løbsk, er den nye mikroovn og børnetøjet foreløbig steget meget lidt i pris.

Det vil dog efter alt at dømme ændre sig, efterhånden som prisstigningerne smitter.

Det samme gælder prisen for at gå til frisør eller få repareret bilen. Mange små selvstændige har i første omgang bidt de ekstra omkostninger i sig for konkurrencens skyld, men der ventes prisstigninger i løbet af efteråret.

Boligen

Et fastforrentet 30-årigt lån med afdrag koster nu godt 700 kr. – eller 20 pct. – mere om måneden pr. lånte million end 1. januar 2021.

F3- og F5-lån for ca. 45 mia. kr. skal til august have ny rente, og her kommer især boligejere med lån uden afdrag til at stige i ydelse på grund af de stigende renter.

Derimod er den helt korte rente steget meget lidt, men det ventes at ændre sig, når ECB og Nationalbanken forventeligt begynder at hæve renten.

»Boligejere med kort rentebinding på deres realkreditlån skubber således en højere regning foran sig ind i 2. halvår og ind i 2023,« siger Lise Nytoft Bergmann.

De højere finansieringsomkostninger trækker boligpriserne nedad. Men foreløbig udjævnes det af det stærke arbejdsmarked og af, at der kun er få boliger til salg.

Rentestigningen er til gavn for danskere med konvertible realkreditlån. Mange kan lige nu kappe 20-25 pct. af gælden ved at omlægge deres lån.

Formuen

Sidste år satte danskernes formue rekord efter høje afkast på pension og værdipapirer og efter høje indskud på bankkontoen som følge af de manglende forbrugsmuligheder under coronaen.

De høje afkast for 2021 er nu i høj grad ædt op efter kraftige kurstab på både aktier og obligationer. Verdensindekset for aktier målt ved MSCI World er faldet godt 17 pct. i år – danske aktier omkring 20 pct.

Hvor investeringseksperterne i begyndelsen af året ventede, at 2022 ville ende med positivt afkast på værdipapirer, er det nu sværere at få et bud. Investorerne er meget forsigtige.

Læs også
Top job