Udspil: 680.000 danskere skal tvinges til pensionsopsparing
SMV Danmark protesterer mod pensionstvang til selvstændige. Ældre Sagen vil have skruet op for satsen.
Godt 680.000 lønmodtagere og selvstændige bør ifølge pensionskommissionen tvinges til at indbetale til pension. I dag vil førtidspensionisten ende med en højere pension end erhvervsaktive, som ikke sparer op til pension.
Kommissionen foreslår, at der indbetales et ekstra ATP-bidrag på 3,3 pct. af alle med positiv erhvervsindkomst over den maksimale dagpengesats på 232.000 kr. om året.
Ifølge kommissionens formand Jørn Neergaard Larsen skal satsen ikke sikre tilstrækkelig høje pensioner til gruppen.
»De tre pct. er en markering af, at det ikke går ikke at spare op til pension. Målet er at motivere flere til selv at spare op. Vi håber, at signalværdien er klar, og at flere vil sige, så sparer jeg selv op,« siger Jørn Neergaard Larsen
Pensionskommissionen konstaterer, at der er en stor del af de selvstændige og lønmodtagere uden en arbejdsmarkedspension, der ikke får sparet op til pension. I 2020 indbetalte kun 12 pct. af personerne med positiv erhvervsindkomst og uden en arbejdsgiveradministreret pensionsordning ind til en privat pensionsopsparing.
Ved tidligere forslag om tvungen opsparing for restgruppen er det lykkedes for de selvstændige at slippe for tvang, hvorimod kontanthjælpsmodtagere nu er ved at få indfaset en tvungen opsparing, der i 2030 er oppe på 3,3 pct.
Jacob Brandt, direktør for SMV Danmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, er fortsat ikke meget for tvang.
»Især i en opstartsfase er pengepungen hos iværksætterne meget tynd, og i det hele taget kan man have en ret svingende indtjening. Så en fast tvangsopsparing kan blive et problem, især i en periode, hvor hver en krone tæller, når man skal opbygge sin forretning eller er ude i en krise,« siger Jacob Brandt i en kommentar.
Der er tale om et markant mindre tvangsbidrag, end eksperter tidligere har anbefalet for restgruppen.
»Det er helt oplagt, at alle skal spare op til pension. Vi - og andre - har dog tidligere anbefalet en højere indbetalingsprocent og mener også, at der bør indbetales i hvert fald 6 pct. af erhvervsindkomsten. Her måtte kommissionen gerne have højere ambitioner,« siger direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen.