Privatøkonomi

Amerikanske tech-aktier i stor nedtur: Sådan rammer det danske investorer

Mange danskere har kastet penge i amerikanske virksomheder. Det koster dem dyrt i øjeblikket.

Artiklens øverste billede
Der er grund til bekymring over det store kursfald på aktierne i USA. Der gør også ondt på mange danske investorer. Arkivfoto: Timothy A. Clary/AFP

Det amerikanske aktiemarked er hårdt ramt, og det amerikanske Nasdaq-indeks er stenhårdt ramt.

Nedturen fortsatte mandag på de amerikanske børser med fald omkring knap 3 pct. for Dow Jones og 3,2 for S&P 500. Værst var faldet på Nasdaq-indekset, der primært er baseret på tech-aktier. Faldet var hele 4,3 pct., og dermed er indekset styrtdykket med ca. 25 pct. siden nytår.

Og det er ikke slut her, frygter Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet.

»Udviklingen i Nasdaq er ekstrem, og risikomæssigt er vi på niveau med juli 2020, hvor risikoen blussede op kortvarigt,« mener Per Hansen.

Endnu værre var risikobilledet i marts, men for at komme derned, skal tech-aktierne falde yderligere 10 pct. Og det kan bestemt ikke udelukkes nu.

»Det vil betyde en nedtur på 33 pct. fra januar og signalerer fuld kapitulation. I så fald viser historien, at investorerne skal lukke øjnene, ignorere nyhedsstrømmen og købe aktier,« fastslår Per Hansen med tilføjelsen:

»En orkan er intensiv og heftig, men varer trods alt kort tid.«

Danske investorers interesse for amerikanske aktier er eksploderet de senere år. Ifølge Nationalbanken har danskerne primært investeret i Apple (6mia. kr.), Tesla (5 mia.), Microsoft (5 mia.) og Amazon (3 mia. kr.).

De voldsomme kursfald kommer trods flotte regnskaber i den snart overståede regnskabssæson. Stort set alle selskaber i S&P-indekset har overgået forventningerne. Men investorerne havde forventet endnu mere.

De amerikanske selskaber har været meget forsigtige med deres udmeldinger om fremtiden. Det skyldes usikkerhed om, hvor meget den amerikanske centralbank, FED, vil hæve renten yderligere. Samtidig er der global usikkerhed på grund af krigen i Ukraine.

»Det er kun naturligt, at selskaberne guider forsigtigt, men investorerne har svært ved at kende forskel på en forsigtig og en negativ guidance,« siger Per Hansen.

Kombinationen af renteuro, buldrende inflation og recessionsfrygt er gift for mange aktier. Forbrugeraktier som Nike, Caterpillar og Deere er således hårdt ramt. Værst så det mandag ud for Boeing, der lå til et fald på hele 7 pct.

Håbet om, at det hele vender her og nu, er ikke stort skriver Maneesh Deshpande, der er er analysedirektør i investeringsbanken Barclays.

»Vi forventer, at markederne forbliver urolige. Frygten for stagflation påvirker lysten til at løbe risici,« konstaterer analysedirektøren, der ikke ser en vending forude.

Der er store svingninger på aktiemarkederne, og nogle af dem er iøjnefaldende. Onsdag i sidste uge havde Dow Jones-indekset sin bedste dag siden 2020. Dagen efter var gevinsterne væk.

Den store usikkerhed bør få alle investorer til at forholde sig til følgende, mener Per Hansen. Rådene gælder både de mange danskere, der investerer i aktier, men også andre, da det amerikanske aktiemarked er toneangivende for den globale stemning.

  • Se porteføljen igennem.
  • Har kursfald fjernet dig fra den investor, du er?
  • Er der forretningsmodeller, som er kollapset, og hvor du på trods af kursfald må konkludere, at nu skal der skiftes ud?
  • Spørg din indre investor, om du har det godt med den porteføljesammensætning, du har. Stemningen, ikke mindst i Nasdaq-selskaber er dårlig, men den kan blive endnu dårligere, før den bliver bedre.
  • Giver nedturen langsigtede muligheder for dig?
  • Det er ikke kun vækstaktier og Nasdaq, der er faldet massivt. Det gælder hovedparten af amerikanske aktier, og for den sags skyld også globale aktier. Det er vigtigt at huske, at du ikke er alene om at være nervøs og usikker.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.