Privatøkonomi

Pensioner rammes: Sådan kan du slå igen mod inflationen

Det er er ikke kun i pensionsalderen, man får gavn af at begynde tidligt på pensionsindbetalingerne. Det letter også den daglige økonomi i opsparingsperioden.

Artiklens øverste billede
Den tårnhøje inflation bør animere endnu flere til at kigge på pensionen, når de sparer penge op.

Inflationen er rekordhøj og udhuler dermed vores opsparing. Men der er en effektiv måde at slå inflationen på. Indbetal på en pension og så tidligt som muligt.

Skattefradraget ved indbetalingerne giver gevinst,og det samme gør renters rente.

En ny analyse fra Spar Nord viser, at man udover at miste effekten ved renters renter skal indbetale knap 40 pct. mere hver eneste måned, hvis man først starter indbetalingerne som 40-årig fremfor i en alder af 30 år.

På baggrund af aktuelle lønstatistikker fra Danmarks Statistik har banken beregnet, hvor stor den samlede udbetaling vil være, hvis man som 30- eller 40-årig indbetaler 12 pct. af sin løn til pension og fortsætter med det frem mod pensionsalderen.

Gennemsnitsindkomsten for en 30-årig dansker er i dag 388.400 kr. om året. En pensionsindbetaling på 12 pct. udgør 46.608 kr. og fortsætter man med samme beløb til pensionsalderen, vil en 30-årig have en ratepension på en værdi af omtrent 2,5 mio. i nutidskroner ved en pensionsalder på 73 år.

Hvis man vil opnå de samme 2,5 mio., men venter med at betale, til man er 40 år, skal man i stedet indbetale 64.029 kr. Det er 37 pct. mere om året, frem mod pensionsalderen.

»Selvom man i gennemsnit tjener mere som 40-årig, er der også flere andre udgifter i form af eksempelvis hus, bil og børn, og derfor vil en større pensionsindbetaling ikke nødvendigvis være så nem at prioritere, som det ellers kan se ud til,« siger manden bag analysen Michael Mehlsen Sørensen, der er pensions- og investeringskonsulent i Spar Nord.

Det ikke alene indbetalingernes størrelse, men i høj grad også effekten af renters rente, som gør det fordelagtigt at skyde pensionsopsparingen i gang i en tidlig alder, understreger han.

»Når man starter tidligt, har indbetalingerne og renterne flere år til at vokse i. Det er de første indbetalinger, der giver mest, fordi beløbet netop vokser fra år til år. Jo større beløb, desto mere får du i rente – og desto mindre behøver du selv spare op,« siger Michael Mehlsen Sørensen.

Derfor har effekten af renters rente stor betydning for, hvor mange penge man i kroner og øre reelt ender med at skyde ind i en pensionsopsparing.

Hvis man som 30-årig har råd til at indbetale 5.336 kr., der er maksimumsgrænsen for indbetaling på en ratepension via sin arbejdsgiver, er der virkelig bonus. Når man skal på pension, har den en værdi på 3,4 mio. nutidskroner.

Til sammenligning er værdien blot 2,5 mio. kr., hvis en 40-årig har indbetalt det samme beløb.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.