Privatøkonomi

Ny prognose: Regeringen har skruet op for forventningerne til huspriserne

I regeringens seneste prognose for den danske økonomi - Økonomisk Redegørelse - er forventningerne til prisudviklingen for huse blevet hævet.

Huspriserne kommer til at stige mere i 2022 end først ventet, lyder det i en ny prognose fra regeringen. Foto: Peter Hove Olesen

Huspriserne kommer til at stige mere i år, end det man fra regeringens side først ventede. Mens regeringen i sin prognose - kaldet Økonomisk Redegørelse - i december ventede, at huspriserne i år ville stige med 3,3 pct., venter regeringen nu, at priserne på huse vil stige med 4,8 pct. i år. Det fremgår af den seneste prognose, som er blevet offentliggjort i dag.

Mens landets husejere altså kan se frem til pæne prisstigninger i år, er der omvendt blevet skruet ned for forventningerne til udviklingen i 2023. Hvor regeringen i sin december-prognose ventede, at huspriserne næste år ville stige med 2,8 pct., peger den seneste prognose på, at priserne i 2023 vil stige med 0,9 pct.

»Boligejerne kan være godt tilfredse, hvis regeringen får ret i sin boligprisprognose, også selv om regeringen er blevet mere pessimistisk på boligprisudviklingen i 2023,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Hun peger på, at boligmarkedet kommet i mere og mere modvind de seneste måneder fra en kombination af stigende renter og højere inflation. Derfor vurderer man i Nordea Kredit, at regeringens prognose er til »den optimistiske side«, da den undervurderer de to faktorers effekt på danskernes købelyst.

»Ved årets indgang lå renten på et 30-årigt fastforrentet lån på 1,5 pct. til 2 pct. afhængig af om boligejeren valgte et lån med eller uden afdrag. Renten er i dag oppe på 3 pct. til 4 pct.,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

»Prisen på bl.a. naturgas og el er også tordnet i vejret, og det betyder, at der skal sættes flere penge af på budgettet. De boligkøbere, der kommer ind i banken i dag, kan ikke længere blive kreditgodkendt til det samme lån som for blot få måneder siden,« påpeger Lise Nytoft Bergmann.

I Nordea forventer man derfor, at boligmarkedet bevæger sig sidelæns fra de nuværende niveauer i år og i 2023. Samtidig lyder det, at der er en risiko for mindre prisfald i de dyreste områder.

Den samme vurdering kommer fra Arbejdernes Landsbank.

»Rentestigningen vil præge boligefterspørgslen og handlerne i nedadgående retning, og det er på ingen måde usandsynligt, at priserne kan vende snuden nedad over en periode. Samtidig har de markant højere energipriser gjort det dyrere at sidde i boligen, og det kan også spille en ikke uvæsentlig rolle, når danskerne går på boligmarkedet,« skriver Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

Læs også
Top job