Privatøkonomi

Bilkøb i fremtiden: Glem alt om at forhandle om prisen

Nye salgsmetoder i bilbranchen kan presse forhandlerleddet ud, så kunderne i stedet køber bil direkte på nettet.

Artiklens øverste billede
Nye elbil-producenter som eksempelvis her Polestar har i stor stil droppet forhandlerleddet og sælger i stedet direkte til forbrugerne. Foto: PR

Det har i mange år været normalt at shoppe rundt blandt bilforhandlere for at finde den bedste pris. Eventuelt mod at få ekstra tilbehør med i prisen.

Det kan være slut i løbet af nogle få år, fordi mange bilfabrikker har fundet nye veje til at sælge mere direkte til kunderne, skriver Børsen.

Bilproducenter som Tesla, Polestar og Nio har ofte droppet forhandlerleddet og sælger i stedet direkte til forbrugerne. Muligheden for at prutte om prisen bliver dermed elimineret.

Det har fået de ”gamle” bilproducenter som VW, Mercedes og Stellantis til at indføre agentmodeller flere steder. Agentmodellen går ud på, at forhandlerne bliver salgsagenter og ikke behøver at eje de biler, de sælger. I stedet får de en kommission fra salget af hver bil.

»Det er tankevækkende, hvor hurtigt det er gået. Spørgsmålet om drastiske ændringer i distributionskanalerne var ikke til stede for bare to år siden. Det er kommet rigtigt hurtigt, og det fylder rigtigt meget for rigtig mange forhandlere,« siger Thomas Møller Sørensen, der er branchedirektør i DI med ansvar for bilbranchen, til Børsen.

Foreløbig er ændringerne slået hurtigst igennem i udlandet, men agentmodellen vil også komme til Danmark i løbet af 4-5 år, siger flere konsulenthuse og forhandlere til avisen.

Desuden presses mellemleddet også af onlineplatforme som Auto1, Cazoo og andre netbaserede salgsportaler.

Skiftet fra forhandler til nettet rammer bilbranchen senere end mange andre dele af handlen med forbrugsgoder.

Det er efterhånden mange år siden, at kendte store varemærker med enten egne butikker eller forhandlere har kørt efter begrebet ”click and mortar”. Altså en integration af en fysisk butik med en online forretningsmodel.

Og flere virksomheder har taget det skridtet videre. Et af de mest markante inden for denne trend mod direkte salg til forbrugerne er sportstøjfirmaet Nike. 

Nike mener ikke, at der behøver at være en mellemmand til at sælge sneakers og sportstøj og har i stor stil droppet at levere varer til de store sportstøjskæder.I stedet har Nike taget salget ”hjem” via onlinesalg, hvor man nærmest sælger direkte fra fabrikken til sine kunder. 

Rationalet er at spare profitten til mellemmanden, udgiften til opbygning af lagre og en forhåbning om at reducere antallet af udsalgsvarer ved at producere just-in-time i takt med, at ordrerne løber ind fra netbestillingerne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.