Privatøkonomi

45.000 danskere er over 90: Så billigt kan du sikre en tryg alderdom

Det er ikke så svært og dyrt at sikre sig økonomisk over flere år, når man bliver pensionist.

Artiklens øverste billede
Vi bliver ældre og ældre - heldigvis. Det øger kravene til opsparingen, men kravene er måske lavere, end mange forventer. Arkivfoto: Anne-Marie Weber

98, 99, 100! Vi og især kvinder bliver ældre og ældre. Over 1.000 danske kvinder er nu over 100 år gamle. Det tal ventes femdoblet over nogle år. Kun ca. 200 mænd har rundet den magiske alder.

I dag er knap 45.000 danskere over 90 år. I 2060 ventes tallet at stige til 164.000.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort en ny befolkningsfremskrivning, der bortset fra, at mændene halter bagefter, kun indeholder gode nyheder.

Den høje levealder stiller store krav til økonomien, så man kan sikre sig en tryg pensionstilværelse. Men det er faktisk billigere, end mange tror, fastslår Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i pensionsselskabet, Velliv.

»Det er naturligt, at udbetalingen bliver mindre måned for måned, når udbetalingen strækkes ud over flere år. Mange vil imidlertid opleve, at pensionsudbetalingen ikke vil flade så meget som frygtet. Det skyldes modregningssystemet i folkepensionsydelserne, og at renters renteeffekten også er med til at afbøde faldet,« siger Jens Christian Nielsen.

I Velliv opererer man med denne enkle tommelfingerregel:

»For at have en uændret økonomi som pensionist skal man have en pensionsopsparing, der svarer til ca. 7 årslønninger på pensionstidspunktet og så have sparet 1-2 årslønninger op i frie midler eller som friværdi. På den måde kan man trygt gå et langt liv i møde,« mener Jens Christian Nielsen.

Langt de fleste danskere har i dag en fornuftig pensionsopsparing, og det bliver kun bedre i de kommende generationer, fastslår han. For at matche den længere levetid anbefaler Velliv enten at få sin pension udbetalt som en livsvarig pension eller som en ratepension med lang udbetalingsperiode. Den kan være op til 30 år.

Men danskerne har i flere år været i fuld gang med at indrette deres pensioner efter den højere levealder.

»Andelen af livsvarige pensioner har været stigende siden 1999. Tidligere lå den under 50 pct. Nu har vi bevæget os højere op og samtidig er andelen af udbetalinger af hele opsparingen på én gang (kapitalpension/aldersopsparing) faldet voldsomt. Det er en god måde at få et langt og økonomisk trygt liv,« siger Jens Christian Nielsen.

En af forklaringerne på valget af livsvarige pensioner er også, at fradragsmulighederne er langt bedre på dem en ratepensioner. I år kan man kun indbetale 59.200 kr. på en ratepension med fuldt fradrag. På en livslang livrente er der ingen begrænsninger.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.