Privatøkonomi

Boligejere ramt af giftig cocktail: Lånestramninger vil slå hårdere

På kun ét år er kravene til, hvor meget man skal tjene for at blive kreditgodkendt til en bolig steget mærkbart.

Artiklens øverste billede
De strammere regler for kreditvurdering ventes at få større betydning for boligkøb efter de seneste måneders rentestigninger. Arkivfoto: Jens Dresling

Boligkøbere i de store byer vil i højere grad blive ramt af de lånestramninger, der sætter en grænse for, hvor stor gæld man må have for at blive kreditgodkendt.

Stigende renter, højere varmeudgifter og dyrere forbrugsgoder har gjort det langt sværere at komme ind på boligmarkedet. Denne giftige cocktail betyder, at reglerne om gældsfaktor for alvor vil slå igennem, forudser Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

»Der er dermed tale om en relativ ny tendens,« siger Christian Hilligsøe Heinig. Han vurderer, at reglerne kan sætte en stopper for nogle familiers adgang til boligkøb.

»De senere års finansielle regulering kan stoppe for boligkøb, hvis gældsfaktoren vurderes for høj – også selv om familien i princippet har et tilstrækkeligt fint rådighedsbeløb,« siger cheføkonomen.

Kreditvurdering kan ikke sættes på en præcis formel. Men kan man holde sin gældsfaktor på 4 eller derunder, er vejen både til drømmeboligen og drømmelånet lettere.

Det betyder, at familiens samlede gæld ikke må overstige 4 mio. kr., hvis husstanden har en samlet bruttoindkomst på 1 mio. kr. Der er ikke kun tale om boliggæld, men alle former for gæld - også uudnyttede kassekreditter.

Realkredit Danmark har regnet på, hvor store krav der er til indkomsten for at købe bolig i alle landets kommuner. Udgangspunktet er en gældsfaktor på 4.

Og flere kommuner er lukket land for mange danskere, med mindre de har en stor opsparing ved siden af.

I Frederiksberg Kommune skal en husstand således have knap 2,5 mio, kr. for at få lov til at købe et gennemsnitshus. Det er knap 12 pct. mere end sommeren 2021. I Gentofte skal familien have 2,1 mio. kr. i indtægt. Det er en stigning på næsten 14 pct.

I 20 kommuner kræves der over 1 mio. kr., i 29 over 900.000 kr.

Tallene illustrerer meget godt den modvind, som boligmarkedet i øjeblikket står over for – og særligt i vækstområderne.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

I en hel del år har faldende renter og stigende indkomster sikret, at det er blevet stadig lettere at komme ind på det brede boligmarked herhjemme trods stigende boligpriser - ikke mindst i vækstområderne.

»Tallene illustrerer meget godt den modvind, som boligmarkedet i øjeblikket står over for – og særligt i vækstområderne, hvor både boligbyrden og afdragsbyrden signalerer et relativt dyrt marked i en historisk sammenhæng,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Realkredit Danmark er ikke i tvivl om, at de markante rentestigninger i sig selv vil bevirke en opbremsning på boligmarkedet.

»De stigende lange renter gør det i hvert fald sværere at blive kreditgodkendt til køb af bolig, og samtidig vil der også være en adfærdseffekt. Potentielle boligkøbere vil ikke være lige så villige til at strække sig på prisen og vil nok gerne have et prisnedslag som kompensation for de højere finansieringsomkostninger,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.