Privatøkonomi

Gevinsten ved billig pensionsopsparing kan betale en ny bil

Der er store forskelle på priserne i bankernes aktivt forvaltede pensionspuljer og umiddelbart meget at spare ved at vælge en billig blandet fond i stedet.

Artiklens øverste billede
Der kan blive hundredtusindvis af kroner mere at leve for som gammel, hvis der spares 1 pct.point på pensionsomkostningerne hvert år. Arkivfoto: Lærke Posselt

Der er næsten en halv million mere at leve for som gammel, hvis man har sparet 1 pct.point på de årlige omkostninger af en opsparing på 1 mio. kr. i 20 år. Lave omkostninger kan altså sikre en ny bil ved pensionering. Derfor er det værd at være opmærksom på de store forskelle i priserne for at spare op til pension i bankernes puljeordninger.

»Ingen kunder bør have puljeordninger. De er mindre transparente og sværere at sammenligne på tværs end blandede fonde i de traditionelle investeringsforeninger. Den manglende gennemsigtighed kan gøre det lettere at slippe igennem med højere omkostninger,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er formuerådgiver for velhavende danskere.

Han mener, at de, der sparer op til pension i bankpuljer eller bankernes pasningsordninger, i stedet bør lede efter en billig blandet investeringsfond.

Priserne

Forbrugerrådet Tænk har flere gange slået fast, at uanset om man sparer op i et pasningsprodukt, i en investeringsfond eller i en puljepension, så bør ÅOP som tommelfingerregel ikke overstige 1 pct. for at være fair.

Det er der ingen af de store banker, der kan leve op til ved test af bankernes omkostninger ved puljeopsparing. Testen er foretaget via bankernes omkostningsberegnere, der fortsat regner med ÅOP – årlige omkostninger i pct., som ellers er ved at blive udfaset.

Som eksempel er brugt en 45-årig, der sætter 100.000 kr. ind på på en puljepension med middel risiko. Pengene udbetales over 10 år, fra han bliver 70 år.

Omkostningsprocenterne for opsparingen ligger mellem 1,4 og 2,02 pct. Mindst betaler han i Arbejdernes Landsbank og Spar Nord og mest i Danske Bank med 2,02 pct.

Det koster 740 kr. mere om året at få passet pengene i den dyreste løsning end i den billigste.

Risikoen

En stor del af forklaringen på den store spredning i omkostningerne er forskellen i risiko. Det er typisk dyrere at investere i aktier, og det er meget forskelligt, hvor mange aktier bankerne mener, der hører til en middel risiko.

Mens nogle banker har 50 pct. i aktier ved middel risiko, så kan eksempelvis Nordea gå op til 60 pct. Nykredit kan gå op til 70 pct. Mens Danske Bank for en kunde med over 15 års opsparingshorisont kan gå helt op til 100 pct. i aktier.

Danske Bank siger, at deres beregner ikke tager højde for løbende nedtrapning og deraf faldende omkostninger i løbetiden. Samtidig betyder allokeringen af aktiver en rolle for prisen. Banken har »en større mængde alternative investeringer i profilen«.

Endelig peger banken på, at afkastet må være det afgørende og vigtigere end omkostningerne i sig selv.

Det er dog svært som forbruger at sammenligne bankernes puljeafkast, da de ikke oplyses på en standardiseret måde og desuden typisk oplyses før omkostninger.

Men Danske Bank havde i 2021 et højt afkast på 18,08 pct. for opspareren med mere end 15 år til pension. Til sammenligning oplyser Nordea 16,05 pct. Nordeas tal gælder dog for alle kunder med mere end fem år til pension og må derfor alene af den grund forventes at være lidt lavere.

Aktive

Den anden grund til, at priserne varierer, er, at bankerne har vidt forskellige omkostningsstrukturer. Nogle bruger trapper, hvor prisen gradvist falder, jo mere der er sparet op, mens Arbejdernes Landsbank eksempelvis har en fast prisstruktur.

»Vi har en simpel prisstruktur, der gør, at ÅOP vil være den samme, indtil kunden når bankens maksimumgebyr på 10.000 kr. Derefter vil ÅOP falde,« forklarer bankens kommunikationsdirektør Peter Froulund.

Derfor vil en bank være billigst ved en opsparing på 100.000 kr., men den kan blive overhalet indenom ved en opsparing på 1 mio. kr.

En tredje grund, til at pensionspuljerne er dyre, er, at de er aktivt forvaltede. Der sidder en masse eksperter og prøver at ramme den rigtige sammensætning af papirer.

Omvendt forsøger de passive indeksfonde blot at følge et indeks – eksempelvis det danske eliteindeks OMX C20.

Alternativet

Et alternativ til bankernes puljer er de blandede fonde, som rummer både aktier og obligationer og i stigende grad også alternative investeringer som ejendomme. Disse fonde er blevet meget populære i de senere år, fordi man hele tiden har den ønskede risiko og ikke som privatinvestor skal tænke på at rebalancere.

Her er omkostningerne i øjeblikket svagt stigende, selv om formuerne stiger, viser en opgørelse fra Finanstilsynet fra efteråret 2021.

Den billigste blandede fond lige nu er Maj Invest Pension med en ÅOP på 0,56 pct. og løbende omkostninger på 0,5 pct. Herefter følger Investin Optimals fonde og Sparinvest Index lav, mellem og høj, samt Coop Opsparing Moderat.

Nordnet går nu ind i kampen om pensionsopsparing i bankernes puljer, samt pension og fri opsparing i de blandede fonde. Det sker med lanceringen af tre nye blandede fonde med en omkostningsprocent på 0,5 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.