Privatøkonomi

Claus Hommelhoff har investeret løs for et trecifret millionbeløb under nedturen: »Jeg er ikke bekymret«

Interview: Claus Hommelhoff har investeret for noget over 100 mio. kr i år, mens aktiekurserne er faldet om ørerne på ham.

Artiklens øverste billede
Trods store tab i 1. kvartal i år fortsætter rigmanden Claus Hommelhoff med at investere. Foto: Joachim Ladefoged

Trods blødende markeder har 65-årige Claus Hommelhoff investeret kraftigt i aktier og obligationer i år. Siden årsskiftet har stejlende inflation, stigende renter og krigen i Ukraine fået værdien af hans investerede formue til at falde med et stort tocifret millionbeløb. Alligevel har han løbende købt op.

»Jeg har været med siden 1980’erne og oplevet nogle af de værste kriser på investeringsmarkedet. Og det eneste, der har været fælles for dem alle, er, at aktiemarkedet altid kommer igen. Derfor er der kun et at gøre som langsigtet investor ved sådanne fald. Og det er at købe billigt ind,« pointerer den aarhusianske formuerådgiver og entreprenør.

Når markedet først vender, går det nemlig ofte meget stærkt den anden vej. Så kan aktiekurserne springe 4-5 pct. i vejret et par dage i træk. Og så kan det blive dyrt ikke at være investeret.

»På et tidspunkt er alt så sort, som det næsten kan blive. Markedet tror på total nedsmeltning, og at væksten aldrig kommer tilbage. Og selv om det er svært, er det lige præcis på det tidspunkt, man skal købe op,« siger Claus Hommelhoff.

Han erkender, at det er svært at få sig selv til at bruge sine sparepenge i banken til at købe yderligere op, når tabet er så stort.

»Ved udgangen af 1. kvartal i år havde jeg tabt et stort tocifret millionbeløb på mine investeringer på børsen. Og så skal der stor disciplin til for at blive ved med at investere. Alt i ens hoved råber nej. Selv om man godt ved, at perioder med tab er en del af at være langsigtet investor,« siger Claus Hommelhoff.

En af grundene til, at Claus Hommelhoff har haft så mange penge at nyinvestere i 2022 er, at han og hans familie sidste år via deres fælles investeringsselskab Aktieselskabet CBH solgte majoritetsandelen i Formuepleje til Lars Larsen Group med en avance på 769 mio. kr. Det bidrog til et samlet milliardoverskud for Aktieselskabet CBH.

Efter tilbagebetaling af et par lån og tilbagekøb af 20 pct. af aktierne i Formuepleje har Claus Hommelhoff investeret godt 100 mio. kr. af overskuddet, og dertil kommer investering af egne midler.

Familien ejer fortsat ca. 20 pct. af Formuepleje, hvor Claus Hommelhoff som formuerådgiver stadig har sine egne kunder. Selskabet blev stiftet i 1986 af ham og nu afdøde Erik Møller.

Claus Hommelhoff anbefaler sine kunder – og lever selv derefter – at de penge, der skal bruges inden for de næste 6-12 måneder, bør stå tilgængeligt i kontanter i banken. Negative renter eller ej. På den måde slipper man for at skulle tvangssælge i en akut krise.

Dernæst er en portion investeret med et investeringssigte på typisk to til fem år ofte i obligationsprodukter. Endelig er der de langsigtede investeringer med høj risiko.

Ved udgangen af 1. kvartal i år havde jeg tabt et stort tocifret millionbeløb på mine investeringer på børsen.

Claus Hommelhoff

De fleste af hans likvide investeringer er placeret i forskellige af Formueplejes fonde – både i fonde med lav og høj risiko. Han investerer kun lidt i enkeltaktier, men bruger fondene til at sprede risikoen, og fordi han på den måde, forklarer han, investerer og tager en risiko i de samme produkter som sine kunder.

Enkeltinvesteringerne foretager han som hjerteinvesteringer i unoterede virksomheder. Inden for det sidste år har Claus Hommelhoff bl.a. købt en andel af Restaurant Frederikshøj – en af Aarhus Michelin-restauranter.

Og det gør bestemt ikke Claus Hommelhoff noget, at han efter flere års nærmest ubrudt optur på markederne har skullet investere kraftigt i en sur periode på markederne, hvor den store fond Formuepleje Penta eksempelvis på et tidspunkt havde et tab for året på 25 pct.

»Det er investeringerne i de dårlige perioder, der for alvor ender med at betale sig, når markederne vender igen. Og lige nu ser det faktisk allerede en anelse bedre ud.«

Efter en lang periode med kursfald bød sidste uge nemlig på flere dage med pæne kurshop for aktier i store dele af verden. Senere på ugen blev det afløst af dage med sivende kurser.

Mange eksperter advarer mod at tro, at de pæne kurshop kan ses som tegn på en egentlig vending. De mener snarere, at der er tale om et såkaldt bearmarket rally – dvs. et tegn på, at kurserne er faldet lidt for meget lidt for hurtigt.

Om ikke før så spår mange analytikere, at der er stor risiko for nye kursfald, når Den Europæiske Centralbank, ECB, og den amerikanske centralbank, FED, forventeligt hæver renten hen over sommeren og ind i efteråret.

Claus Hommelhoff er med til at finansiere byggeriet af højhuset Lighthouse i Aarhus Havn. Om få uger begynder de nye beboere at rykke ind. Foto: Casper Dalhoff

Disse dystre spådomme bekymrer dog ikke Hommelhoff, og han mener ikke, at de bør bekymre nogen langsigtet investor. Selv om han godt forstår, at situationen kan stille sig anderledes for den, der er gået på pension.

»Der kan komme kurstab og udsving på kort sigt over et år eller to eller mere. Men historien viser, at især aktiemarkedet altid bouncer tilbage. Og det gør det også denne gang, hvis man er tålmodig og langsigtet trods inflation og stigende renter,« konstaterer Claus Hommelhoff og griner:

»Og ja, jeg er blevet 65 år, men er stadig langsigtet investor med en del af min formue. Så langsigtet endda, at en del af pengene nok ender med at gå videre i arv til mine børnebørn.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.