Privatøkonomi

Historisk højt underskud på forældrekøb

Økonomien ved forældrekøb er i høj grad blevet undermineret. Det vil lægge en dæmper på købelysten.

Artiklens øverste billede
Belastningen af den månedlige økonomi ved forældrekøb har ikke været større i 20 år.

Voldsomme rentestigninger, rekordhøje priser og skattestramninger har fuldstændig undermineret fordelen ved forældrekøb. Kravene til forældrenes økonomi er de største i 20 år.

Det viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

»Vi er gået fra en situation, hvor det ligefrem har været muligt at opnå et løbende overskud til nu at have et historisk stort driftsunderskud ved forældrekøb ved brug af et fastforrentet lån,« siger manden bag analysen, Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Det største månedlige underskud vil forældre have ved at købe en ejerlejlighed på 80 kvm i København. Det vil give et underskud på knap 8.500 kr., hvis lånet er med fast rente og afdrag.

En ejerlejlighed på 50 kvm giver et underskud på 5.300 kr. Til sammenligning kunne den finansieres for beskedne 19 kr. i 2. kvartal af 2018.

Kun hvis forældrene er klar til at løbe fuld renterisiko med et Flexkort-lån, er der mulighed for overskud. Men da renten på dette lån fastsættes hvert halve år, kan det hurtigt ændre sig.

Dertil kommer, at de rekordhøje priser på ejerlejligheder kan underminere økonomien i et forældrekøb, hvis priserne begynder at falde.

Hos revisionsfirmaet Privatrevision, der er specialister i forældrekøb og familieoverdragelser, advarer man forældre mod at købe en lejlighed som kortfristet spekulationsobjekt nu.

»Det er klart, at køber man en bolig som spekulationsobjekt i den hensigt at realisere en kortsigtet gevinst, kunne man nok overveje, om der fandtes bedre tidspunkter end lige nu,« siger Christian Bækmark, der er indehaver af Privatrevision.

Der skal en langsigtet horisont og solid økonomi til nu - ikke mindst hvis man har større kontantbeløb stående, mener han.

Har man ikke det, er der dog stadig alternativer.

»Forældrene kan hjælpe deres børn med at finde en lejebolig, finansiere indskud/depositum og forudbetalt husleje, men dette er ikke nødvendigvis en billigere løsning,« siger Christian Bækmark.

Den løbende driftsøkonomi er blevet markant forværret i forhold til de seneste år.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

Ejerlejlighedsmarkedet er giftigt i øjeblikket, og risikoen for prisfald er stor. Det skyldes den kommende boligskattereform, der, når den er indført i 2024, vil ramme ejerlejlighederne ekstra hårdt.

Skatteministeriet vurderer, at denne reform i sig selv vil medføre et prisfald mellem 5 og 10 pct. Størst bliver faldet for de allerdyreste lejligheder.

»Ved siden af det høje likviditetskrav ved forældrekøb synes skyerne også at trække sig sammen om markedet for ejerlejligheder, og der er en mærkbar risiko for faldende priser over de kommende år,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

Som en konsekvens af udviklingen forventer Realkredit Danmark, at lysten til forældrekøb vil være noget mindre i den kommende højsæson, der ligger i sommermånederne, umiddelbart inden de videregående uddannelser begynder.

Indtil nu har de voldsomme priser, der for længst har nået historiske niveauer, været afskærmet af meget lave renter. Nu er rentebilledet i den grad blevet vendt på hovedet i løbet af i år efter rekordhøj inflation og centralbanker, der skal have gang i rentevåbnet for atter at få kontrol over inflationen.

»Sidste sommer bevægede vi os mellem et afdragsfrit fastforrentet 30-årigt 1 pct.- og et 1,5 pct.-lån. Nu står vi med et afdragsfrit 4 pct.-lån. Det betyder, at den løbende driftsøkonomi er blevet markant forværret i forhold til de seneste år,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Effekten af de stigende renter vil slå endnu hårdere igennem på grund de skatteregler, der trådte i kraft ved årsskiftet 2020/2021. Da var det slut med at bruge virksomhedsordningen og samtidig få mulighed for fradrag i topskatten på renteudgifterne.

I stedet er fradragsværdien den samme som ved renter af privat gæld. Dermed blev fradragsværdien af renteudgifterne reduceret fra op mod ca. 56 pct. til nu mellem 25-33 pct. afhængig af ens øvrige renteudgifter.

Med de gamle regler ville man reelt kun skulle betale 440 kr. for hver 1.000 kr., renteudgifterne steg. Med de nye regler er udgiften mellem 670 og 750 kr.

»Disse regler betød, at det ikke længere giver mening at bruge virksomhedsordningen, hvis det kun er med henblik på forældrekøb, og man ikke har andre virksomhedsrelaterede aktiviteter ved siden af,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.