Privatøkonomi

Minister slår fast: Ingen særlig hjælpepakke til 150.000 varmekunder med træpillefyr

Klima- og energiminister Dan Jørgensen erkender, at Ukraine-krigen gør det dyrt at fyre med træpiller. Alligevel er ministeren ikke klar med økonomisk hjælp.

Artiklens øverste billede
Ukraine-krigen har mere end fordoblet prisen på træpiller. Alligevel har 150.000 boliger med træpillefyr ikke udsigt til at få en direkte håndsrækning, som tilfældet er for 419.000 varmekunder med gasfyr og elopvarmning. Foto: AP

Hundredtusinder af husejere med gasfyr og elopvarmning kan efter sommerferien se frem til en kontant håndsrækning hver på 6.000 kr. Til gengæld er der ingen hjælp at hente for ca. 150.000 varmekunder med træpillefyr.

Det er situationen, selv om klima- og energiminister Dan Jørgensen erkender, at Ruslands angreb på Ukraine har presset prisen på træpiller markant i vejret.

»Jeg er meget opmærksom på, at borgere med træpiller også oplever prisstigninger på boligopvarmning. Prisstigningerne kan bl.a. forklares af manglende import fra Ukraine og Rusland,« fastslår Dan Jørgensen i et svar til Folketinget.

Meldingen udspringer af et spørgsmål fra Venstres Michael Aastrup. Han efterlyser svar på, hvad klima- og energiministeren vil gøre for borgere med træpillefyr, som er økonomisk presset af stigende varmeudgifter, efter at leverandører af træpiller melder om mere end en fordobling af prisen år til år.

Regeringens varmepakke på 6.000 kr. pr. husstand er nemlig alene henvendt til ca. 419.000 varmekunder opvarmet med gas, el, eller hvor mere end 65 pct. af varmen fra det lokale fjernvarmeværk er produceret ved brug af gas.

Jeg er meget opmærksom på, at borgere med træpiller også oplever prisstigninger på boligopvarmning.

Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister

Til gengæld omfatter varmeaftalerne – både aftalen fra den 11. februar og tillægsaftalen indgået med et bredt flertal af Folketingets partier den 30. marts – ikke en eneste krone til landets ca. 80.000 husejere med oliefyr og 150.000 husstande opvarmet med klimavenlige træpiller.

Det er også situationen i dag, hvor Dan Jørgensen i stedet for økonomisk støtte opfordrer bekymrede varmekunder til at droppe træpillefyret og – hvor det er muligt - skifte til f.eks. fjernvarme.

Ministeren peger også på, at der kan søges tilskud til en varmepumpe fra en særlig bygningspulje, mens hjemmesiden sparenergi.dk skilter med gratis spareråd. Og så kan pensionister søge om varmetillæg, lyder det.

Endelig fremhæver Dan Jørgensen, at regeringen i april spillede ud med at give landets ca. 290.000 modtagere af en ældrecheck et skattefrit engangsbeløb på 5.000 kr.

»Jeg håber, at et flertal i Folketinget støtter op om forslaget og regeringens ønske om i disse ekstraordinære tider at hjælpe dem, der bliver hårdt ramt og har mindst,« udtaler klima- og energiministeren.

Løfter om direkte hjælp til udsatte varmekunder med træpillefyr er der dog ingen af. Til gengæld har regeringen udover de godt 2,5 mia. kr. i varmehjælp til 419.000 gas- og elkunder netop øremærket endnu 75 mio. kr. i hjælp til gaskunder til at dække regningen for at blive koblet af gasnettet, hvis de skifter til f.eks. fjernvarme.

Dermed runder afkoblingspuljen for indeværende år 175 mio. kr. svarende til, at op mod 25.000 husstande kan få dækket regningen på 7.000-8.200 kr. for at droppe gasfyret.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.