Privatøkonomi

Dyre boliger bliver hårdt ramt: »Vi forventer prisfald flere år frem i tiden«

Prisfaldene på boliger er begyndt, og specielt én type boliger vil blive ramt.

Artiklens øverste billede
Parcelhusmarkedet er klart det største i Danmark. Men det er blandt ejerlejlighederne, at nye pristendenser først slår igennem. Nu begynder de mørke skyer at trække hen over lejlighederne. Arkivfoto: Lars Krabbe

Rentestigninger på 232 pct. siden januar har rystet boligmarkedet, og nu er prisfald uundgåelige. Uroen er så voldsom, at boligejere med planer om salg kan overveje at vente et par år.

Sådan lyder vurderingerne fra økonomer i bank- og realkreditsektoren. Hårdest ramt bliver de dyre områder. Boligejerne dér skal indstille sig på, at det ikke slutter foreløbig, mener Nykredits chefanalytiker Mira Lie Nielsen.

»For ejerlejlighedsmarkedet og for de dyreste huse i landet er der udsigt til et pristryk fra de kommende nye boligskatter. Derfor forventer vi prisfald på de boliger flere år frem i tiden,« siger Mira Lie Nielsen.

At sætte præcise tal på prisfaldene er svært, da der er meget store usikkerheder i økonomien i øjeblikket. Men et prisfald vil ramme om kort tid.

»I maj har vi set det første prisfald på huse på landsplan i to år. Prisfald regner jeg også med vil ses på ejerlejlighedsmarkedet inden for få måneder. Rentestigningerne er simpelthen så markante, at priserne er nødt til at give sig,« mener chefanalytikeren.

Det vil gøre ondt på boligejerne i de store byer, fordi husholdningsbudgetterne har været presset helt ud til grænsen.

Usikkerheden er ekstraordinær stor lige nu. Det kan næsten ikke undgå at sætte sig i boligpriserne.

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

»Usikkerheden er ekstraordinær stor lige nu. Det kan næsten ikke undgå at sætte sig i boligpriserne, som meget nemt kan falde 5-10 pct. Oven i hatten får vi så de nye boligskatter i 2024, som kan forstærke prisfaldet i de dyreste områder,« siger Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen.

De pludselige rentestigninger har sat en helt ny dagsorden på boligmarkedet. Derfor må Realkredit Danmark allerede i næste uge nedjustere sin prisprognose. Den bruges bl.a. som grundlag for kreditgivning.

Det tager tid, før ændringer i renter og økonomien sætter sig i boligpriserne, fastslår Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig. Men han er ikke i tvivl om retningen.

»Vi forventer, at det er et spørgsmål om tid, før vi vil komme til at se et mere vedvarende fald i boligpriserne – både hvad angår parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse,« siger Christian Hilligsøe Heinig. Også han understreger, at usikkerheden er enorm for tiden.

Han har denne opfordring til boligejere, der overvejer at sælge:

»Skal man sælge sin bolig indenfor det kommende år eller to, er der ingen grund til at forhaste sig. Brug hellere den nødvendige tid til at undersøge markedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Usikkerheden afspejler sig i høj grad i prognoserne. Vismændene forventer kun et begrænset fald, mens flere økonomer er begyndt at tale om prisfald op mod 20 pct.

Hos Nordea Kredit noterer man sig, at handelsaktiviteten er faldet, og at priserne allerede nu bevæger sig sidelæns.

»Der er en ikke ubetydelig risiko for, at boligpriserne vil falde i den kommende tid, men på nuværende tidspunkt kan vi ikke sætte procent på risikoen. Dertil er der for mange ubekendte,« siger Nordea Kredits chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.